Pintér Sándor alá kerülhet az egészségügy irányítása

  •  
  •  
  •  

A 444 és a Népszava is beszámolt arról, hogy a nem is olyan távoli jövőben a Pintér Sándor által vezetett belügyi tárca szerezheti meg az egészségügy fölötti irányítást, mivel az emberi erőforrások minisztere olyan csúnyán leszerepelt a koronavírus-járvány alatt, hogy Orbán Viktor bizalma végleg megrendült benne.

Úgy tudni azonban, hogy Kásler Miklóst egyelőre nem tervezi leváltani a miniszterelnök, hiszen az – egyébként elég nyilvánvaló – alkalmatlanságának beismerése lenne. E helyett inkább egy helycserés manőver keretében Pintérék nyerhetik meg a az egészségügy feletti kontrollt.

Erre abból lehet következtetni, hogy látványosan megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magyar Kórházszövetség, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban jártas ágazati szaktekintélyt is.

Pintér Sándor

A belügyi tárca vezetője a Népszava szerint felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére. Arról már korábban is szó volt, hogy az egészségügy járvány utáni újraindítása a korábbiaktól eltérő gyakorlatot, működtetést hozhat a betegellátásban.

A kórházparancsnokok kinevezésével már március 28-án Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetőjének közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet-, erőforrás- és információgazdálkodása. Úgy hírlik, a kórházparancsnoki rendszer bevezetését is maga a belügyminiszter javasolta a kormányfőnek.

Ezzel egyértelműen Kásler befolyását csökkentették az egészségügy felett, aminek durva és indokolatlan túlkompenzálása lehetett a miniszter által elrendelt kórháziágy-felszabadítás, melynek keretében tömegesen zavarták haza az egészségügyi intézményekből az ellátásra szoruló betegeket. A hivatkozott tömeges megbetegedés viszont elmaradt, az akció pedig sem szakmai berkekben, sem a közvéleményben nem aratott tetszést.

Bár a koronavírus járvány miatt megakadt az egészségügy átalakítása, április végén a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet a kórházak központi gazdálkodási rendszerének kialakításáról. Erre a kormányzat nyolcmilliárd forintot rendelt és megvalósítását a belügyi tárcához tartozó kormányzati adatközponthoz utalta.

Kásler Miklós

A belügyi tárcánál tapasztalható aktivitás az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is mozgásba hozta, a múlt kedden ott is megalakítottak öt reformmunkacsoportot. Ezek

  • a gazdálkodás,
  • a finanszírozás,
  • a humánerőforrás,
  • a struktúraátalakítás és
  • az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.

Az egészségügy átalakítása az elmúlt hónapokban került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának.

Kásler jogosítványai azonban nem csak Pintér Sándorhoz vándorolnak át szép lassan, azokból az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élén álló Palkovics László is bőven kapott a közelmúltban, emlékeztet a 444.

Palkovics László

A portál azt írja, hogy az Emmi valószínűleg jelen formájában már nem marad fönn: elképzelhető, hogy új, önálló egészségügyi minisztérium jön létre, amely orvosszakmai kérdésekben dönthet majd, miközben az intézmények és a logisztika felügyelete más tárcához, tárcákhoz kerül.

Az Emmiért folytatott harc azonban nem csupán hatalmi, illetve presztízsjellegű – a szakmai szempontokat nyugodtan el is felejthetjük, azok valószínűleg végképp senkit sem érdekelnek. A minisztérium ugyanis a járvány elleni védőfelszerelések bekezdése kapcsán Kínával folytatott beszerzésekre több tíz- vagy akár százmilliárdos források fölött is rendelkezhet.

A vastagon túlárazott beszerzések hasznából pedig a Belügy és az ITM is szívesen lecsípné az extraprofitot.

Úgy tűnik, hogy erre egyre inkább meg is lesz a lehetőségük, míg Kásler Miklós szép csendben végleg eltűnhet a kabineten belül folyó hatalmi harcok egyik félreeső aknamezején.

, , , , , , , , ,