Piros a riasztás!!!

  •  
  •  
  •  

Az országos tiszti főorvos kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztásról határozott. A hőség várhatóan csütörtökön és pénteken tetőzik.

Megdőlt a budapesti melegrekord szerdán kora délután, Újpesten 36,6 Celsius fokot mértek, többet, mint korábban bármelyik évben augusztus 24-én. – közölte  az MTI-vel.

Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, a korábbi rekordot 1918-ban, 93 éve mérték, akkor 34,3 Celsius fokot rögzítettek. Hozzátette: szerda délután még tovább emelkedhet a hőmérséklet.Az országos rekord egyelőre nem dőlt meg, 2007-ben Túrkevén 39 Celsius fokot mértek augusztus 24-én, jelenleg Baján van a legmelegebb, ahol 38 fokot mutatnak a hőmérők.

Kedden Soltvadkerten volt a legmelegebb, ahol 36,2 fokot rögzítettek. Budapesten a maximum 35,7 fok volt Újpesten.

A hőség miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit. A nappali órákban a lakótelepek és a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, este pedig a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A BKV Zrt. által megadott vonalakon a  villamossíneket is naponta locsolják. A Fővárosi Vízművek napi kapacitását a mostani kánikula idején sem közelíti meg a budapestiek vízfogyasztása, így korlátozásokra nem került sor.

    A Deák Ferenc téren párahűtőket állítottak fel és vizet osztottak a Fővárosi Vízművek munkatársai. Emellett a város több forgalmas csomópontján, a Széll Kálmán, az Örs vezér, a Blaha Lujza és a Nyugati téren hűtőkocsikból zacskós vizet is osztottak.

    Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség a hőség miatt országos ellenőrző akciót indított. Közlésük szerint az akció során a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi felügyelői ellenőrzik, hogy a munkáltatók biztosították-e a hőség esetén szükséges munkavégzési feltételeket. Emellett a hőséggel kapcsolatos intézkedések elmulasztásáról szóló panaszokat és bejelentéseket soron kívül vizsgálják ki.

    A Parlament előtt az Országgyűlés Hivatala a Fővárosi Vízművek segítségével a hőségriadóra tekintettel vízadagoló automatát helyezett el.

    A MÁV-Start Zrt. péntekig meghosszabbította az egy nappal korábban hozott rendkívüli intézkedéseinek hatályát, az InterCity vonatokra így minden nap 11 és 18 óra között ingyen adják ki a pótjegyet, és a főbb pályaudvarokon, valamint az étkezőkocsikban ásványvizet osztanak az utasoknak.

    A tartós hőség miatt szerdára az ország 14 megyéjére és a főváros területére piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    A  honlapjukon található előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot, így ezeken a területeken szerdán a legmagasabb szintű figyelmeztetés lesz érvényben.
    Vadász Vilmos meteorológus az MTI-nek azt mondta, szerdán az országos rekord valószínűleg nem dől meg, de a budapestire nagyon nagy esély van. Az augusztus 24-ére vonatkozó rekordot a fővárosban 1918-ban mérték, akkor 34,8 fokot rögzítettek. Az előrejelzés szerint a fővárosban szerdán 36 fok lehet.
    Csütörtökön a meteorológus szerint az országos és a budapesti rekord is megdőlhet. Budapesten 1890-ben mértek augusztus 25-én 34,6 fokot. Az országos melegrekord arra a napra 36,5 fok, amelyet Túrkevén mértek 1943-ban, ez is meg fog dőlni, mivel az előrejelzések szerint 34-39 fok várható.