Plusz három nap a bérleteseknek

  •  
  •  
  •  


Az elmúlt heti lapzártánkkor még javában tartott a BKV Zrt. dolgozóinak sztrájkja. Úgy tűnt, a kiszámíthatatlan tömegközlekedés még akár hetekig is akadályokat gördíthet a budapestiek elé. Nap mint nap érkeztek a hírek arról, hogy a szakszervezet és a cég vezetése próbál megegyezni, az álláspontok közelítenek egymás felé. Vasárnap este született meg végül a megállapodás a két fél között, amely szerint minden hónapban 6ezer forintos melegétkeztetési utalványt kapnak a dolgozók, az egészség és magánnyugdíj-pénztári támogatásról sem kell lemondaniuk, hogy csak néhányat említsünk a megvalósult célok közül.

A megállapodás nem veszélyezteti a BKV Zrt. üzleti tervét sem. A sztrájkoló szakszervezetek nem kérnek további béremelést, a bérek reálértékét veszik figyelembe, annak megőrzésére törekszenek.
A sztrájkot a sztrájkbizottság felfüggesztette, beszűntetni akkor fogják, ha a tömegközlekedési vállalat összes szakszervezete aláírta az új kollektív szerződést.
Sokáig találgatták a budapestiek, mivel is kárpótolja azokat a BKV Zrt, akiknek érvényes bérletük volt, ám nem tudtak mégsem közlekedni. Nos, most már ez sem talány, megszületett a hivatalos állásfoglalás, miszerint ha szerényen is, de kárpótolják az utasokat.
„A BKV Zrt. jogi állásfoglalása alapján a sztrájkot vis maior-nak kell tekinteni. Ennek ellenére a BKV Zrt. menedzsmentje a tulajdonossal egyeztetve úgy döntött, hogy kompenzációt nyújt a megnehezült közlekedési lehetőségek miatt.” – áll a cég közleményében.
Azt mondják, a járművek közel fele közlekedett, így a kétheti, havi és negyedéves bérletek érvényességét három nappal meghosszabbítják. A HÉV-bérletekre nem vonatkozik a hosszabbítás.
A bérletszervényeken feltűntetett érvényesség három nappal automatikusan meghosszabbodik, ha a bérlet érvényes volt a sztrájk legalább egy napján. Ha a bérlet már lejárt a sztrájk ideje alatt, akkor kaphatnak kompenzációt, ha január 22-ig vásároltak új bérletszelvényt.  
Éves Budapest-bérletekre a három nap kompenzáció ellenértékét – a 2010. évi bérletár háromszor 1/365 részét – a 2011. évi bérlet vásárlásakor árkedvezményként biztosítja a BKV.
A sztrájk időtartamára érvényesített egynapos, háromnapos, heti és családi jegyek a BKV Zrt. honlapján felsorolt húsz nagy csomóponti pénztár valamelyikében február 28-ig becserélhetők.