Polgárőr autó – önkormányzati segítséggel

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően egy korszerűen felszerelt gépkocsival lett gazdagabb az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület. A március 9-én, délután zajló átadó ünnepségen részt vett Wintermantel Zsolt is, akit tiszteletbeli polgárőrré fogadott a társaság.

A szinte új, Skoda személygépkocsi az egyesület Nyár utcai telephelyének udvarán állt. A jármű gyakorlatilag mindent tud, ami a korszerű bűnmegelőzéshez szükséges, így rendelkezik például a rendszámokat felismerő rendszerrel is. Saját tulajdonú gépkocsival még sosem rendelkezett a társaság, most úgy sikerült hozzájutni, hogy az önkormányzat tavaly 1 millió 600 ezer forinttal támogatta az egyesületet. Ez több mint ötszöröse az előző évi összegnek.

A péntek délután 5 órakor kezdődő átadó ünnepségen, a polgárőr tagok és vezetők mellett részt vett Wintermantel Zsolt, Cserna Sándor, a Polgármesteri Hivatala közbiztonsági referense, Ozsváth Kálmán és Hladony Sándor önkormányzati képviselő is.

– Nagyon örülök, hogy a technikai eszköztárat ezzel az autóval sikerült bővíteni – mondta a polgármester. – A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az embereknek, a biztos egzisztencia után a második legfontosabb dolog a rend, a közbiztonság. Akik ennek fenntartásáért dolgoznak, megérdemlik a tiszteletet. A polgárőrök önzetlen munkája is idetartozik. Ők azok, akik feláldozzák a szabadidejüket, lefaragják a családdal töltött időt. Mindennapos küzdelem ez a közrend fenntartása érdekében.  Az én életfilozófiám is a rendre épül, ezért nem tudok eléggé hálás lenni azoknak, akik ebben a munkában részt vesznek. Hogy az önkormányzat segített megvásárolni az autót, nem szívességet tett, hanem egy olyan közösségi feladat ellátáshoz adott anyagi támogatást, ami a közösség javát szolgálja, és többszörösem megtérül majd.


Wintermantel Zsolt ajándékot is hozott: Újpest borával kedveskedett a megjelenteknek.

Talán maga a polgármester sem számított arra, hogy a közösség tiszteletbeli polgárőrré fogadja őt. Az oklevelet Hafner Sándor, az egyesület elnöke adta át, aki ezt követően beszámolt az elvégzett feladatokról, és beszélt a tervekről. Jó néhány résztvevő hozzászólt az elhangzottakhoz, végül a rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Szolgálnak
A polgárőrök az összes nagyobb önkormányzati rendezvényen részt vesznek, ahol biztosítási feladatokat láttak el. Az Ady Endre művelődési házzal kötött megállapodásnak megfelelően, jelen vannak a programokon, különös tekintettel a Vasárnapi randevúra, de a nagyobb színházi bemutatók idején is fokozott szolgálatot látnak el. A kicsöngetést követően megjelennek a kerületi iskolák környékén, hogy óvják a gyerekek biztonságát.

Á.T.


Keddenként ügyelet
Az egyesület szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatot a lakossággal, ezért minden kedden 18-19 óráig ügyeletet tartanak a bázison (Nyár utca 42-44.) ahová szeretettel várnak minden kerületi lakost, akár egy beszélgetésre is. Természetesen a panaszokat is befogadják az ügyeletes polgárőrök.