Politikamentes, normatív segítséget követelnek az önkormányzatok

  •  
  •  
  •  

Egy nappal a tanácskozás előtt a kormány még mindig nem közölte az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának csütörtöki ülésére tervezett napirendet, ám a településeknek bőven lenne ötletük arra, miről kellene tárgyalni.

„A magyar városok és falvak működőképessége, a településeink polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét az önkormányzati szövetségek és a kormány soron következő egyeztetésén, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülésén” – írja közös állásfoglalásában a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. Hozzáteszik: bár a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének közzétételét, még nincs tudomásuk arról, hogy milyen napirendi pontokat kívánnak megtárgyalni az önkormányzati szövetségekkel.

 

 

A két szervezet hat pontban foglalta össze elvárásait tanácskozásra:

  1. Az egyeztetésen kerüljön napirendre a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatoknál keletkezett többletköltségeknek és elvonásoknak, a bevételkiesésekkel arányos kompenzációja.
  2. Az egyeztetésen a kormány adjon részletes tájékoztatást a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt az önkormányzatoknál keletkezett károk kompenzációjának módjáról.
  3. Mind a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja, mind pedig a 25 ezer fő feletti városok kártalanítása csakis átlátható, ellenőrizhető módon, mindenféle politikai szemponttól mentesen történhet.
  4. A kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.
  5. A karácsonyi ünnepek idején hozott, a fideszes vezetésű megyei jogú városokkal az ellenzéki vezetésűek kárára kivételező pénzosztási gyakorlat megváltoztatásával a kormány a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében.
  6. A kormány a megszorításaival okozott károk kompenzálásáról csakis az önkormányzati szövetségekkel egyetértésben hozzon döntést a fenti elveknek megfelelően.
, , ,