Pontszerző a női gyorskorcsolyaváltó

  •  
  •  
  •  

A hatodik helyen zárt, így pontszerző lett a magyar női gyorskorcsolyaváltó a szocsi téli olimpia keddi napjának 3000 méteres rövidpályás versenyében.

Ehhez az is kellett, hogy az A döntőben szerepelt kínai csapatot kizárják, mivel a Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra alkotta együttes a B döntőben harmadik lett az oroszok és a japánok mögött, ami a hetedik helyet jelentette volna a stafétának. A kínaiakat azonban szabálytalanság miatt utóbb diszkvalifikálták, minek nyomán egy pozícióval előbbre rukkolt a magyar váltó, amely a három csapatot felvonultató “kisdöntőben” úgy szorult a harmadik helyre, hogy Keszler Andrea bő kilenc körrel a 27 körös verseny vége előtt elesett. A magyarok addig jórészt az élen korcsolyáztak.

A női váltóversenyben összesen nyolc nemzet stafétája indult. A B döntőben azért szerepelt a négy helyett három csapat, mert a múlt hét hétfőn rendezett elődöntőben a hollandokat kizárták.

A rövidpályás gyorskorcsolya magyar képviselői sorozatban a harmadik téli játékokon értek el pontszerző helyezést, a női váltó négy éve az ötödik helyen végzett. A szám olimpiai bajnoki címét a Koreai Köztársaság Cso Ha Ri, Kim Alang, Park Szung Hi, Sim Szuk Hi összetételű kvartettje szerezte meg Kanada és Olaszország gárdája előtt.

A férfi rövidpályás korcsolyások keddi programjában az 500 méteres táv szerepelt, amely felemás magyar mérleggel ért véget: Knoch Viktor bejutott a legjobb tizenhat közé, Liu Shaolin Sándornak viszont a selejtező a végállomást jelentette. A 24 esztendős Knoch futamából másodikként lépett a pénteki negyeddöntőbe, míg a 18 éves Liu Shaolin rendkívül erős riválisokkal összekerülve – a tavaly, Debrecenben a kanadai váltóval világbajnok Charle Cournoyer és az ezen a távon a hajdúsági városban vb-bronzérmes holland Freek van der Wart mögött – harmadik lett, így kiesett, és számára véget értek a játékok. A harmadik olimpiáján szereplő Knoch a lehető legjobb, belső helyről vágott neki a legrövidebb távnak. A startnál az 1000 méteren negyedik, s végül magabiztos győzelmet arató kínai Vu Ta-csing bevágott elé, de Knoch másik két riválisát maga mögött tudta tartani. A táv küzdelmei pénteken folytatódnak.

Heidum Bernadett nem jutott be a negyeddöntőbe a nők 1000 méteres versenyében. A legerősebb számában, 1500 méteren kilencedik magyar számára reális célnak tűnt, hogy legalább egy fordulót menjen ezen a távon. A 25 éves versenyző tőle megszokott módon nem rajtolt túl jól, de aztán mindenkit megelőzve az élre állt. Nem diktálhatta azonban sokáig a tempót, hárman is visszaelőzték. A megnyitó magyar zászlóvivője négy körrel a vége előtt megpróbált feljebb zárkózni, ez sikerült is neki az orosz riválist megelőzve, csakhogy utóbb kiderült, a bírók szerint akadályozta Proszvirnovát, ezért kizárták. Ha nem büntetik meg, akkor sem folytathatta volna szereplését, mert ahhoz a legjobb kettő közé kellett volna kerülnie.

(MH)