Portugáliában lépett fel Vörösváry Márton

  •  
  •  
  •  

Az újpesti Vörösváry Márton, akit nemrégiben választottak be a La femme magazin által meghirdetett 50 tehetséges magyar fiatal programba, a Zeneakadémia képviseletében fellépett egy lisszaboni hangversenyen.

Vendégszereplésekkel és ösztöndíjprogramokkal erősödhetnek a portugál-magyar zenei kapcsolatok – erről tárgyalt Lisszabonban a portugál zenei intézmények vezetőivel Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia oktatási rektorhelyettese.

A tárgyalások közelebb vittek ahhoz a célhoz, hogy magyar zeneművek és ifjú magyar művészek mutatkozzanak be Portugáliában hangversenyeken és operaelőadásokon, illetve hogy ösztöndíjak segítségével a portugál zeneakadémisták közül minél többen töltsenek el néhány szemesztert a budapesti Zeneakadémián – tájékoztatta az MTI-t Gombos László zenetörténész, az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa, a delegáció tagja.
A tárgyalások mellett előadásokkal, koncertekkel népszerűsítették a Zeneakadémiát és a magyar zenekultúrát. Pénteken Gombos László a magyar hegedűiskola megteremtőjéről, Hubay Jenőről, szombaton Kutnyánszky Csaba a Zeneakadémiáról tartott előadást. A lisszaboni magyar nagykövetségen tartott előadásokat ifjú muzsikusok – Vida Mónika Ruth (zongora), Csuhaj-Barna Rebeka (fuvola) és Vörösváry Márton (hegedű, zongora) – hangversenye követte.

Vasárnap egy harmadik koncertre is sor került a Marriott Hotel dísztermében, az előzőekhez hasonló műsorral, Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Weiner Leó és Farkas Ferenc műveivel és egy-egy Bach- és Beethoven-tétellel.

(MTI)