Pótszékek a komposzt-tanfolyamon

  •  
  •  
  •  

Ki gondolná, hogy az újpestieket komolyan érdekli a komposztálás, pedig tényleg így van. November 9-én, délután közel százan keresték fel az Újpesti Városgondnokság kft. Galopp utcai központi épületét, hogy részt vegyenek az erről szóló tanfolyamon, és átvegyék a szükséges eszközöket.

800×600

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;}

Kezet nyújtanak a természetnek

A tervezettnél később kezdődött az az előadás, az önkormányzati cég káposztásmegyeri központjában, amely arra volt hivatott, hogy az érdeklődők mélyebben megismerkedhessenek a komposztálás fogásaival. A késés oka: a regisztrálás a sok jelentkező miatt rengeteg időt vett igénybe. Aztán ahogy szaporodtak az érdeklődők, egyre nyilvánvalóbbá vált, kevés lesz a hely, ezért pótszékeket hoztak a rendezők.

A főváros által életre hívott akcióhoz azonnal csatlakozott Újpest Önkormányzata is, pénzt áldozott a tanfolyamra, és az eszközök beszerzésére.


De mi is az a komposztálás, és miért hasznos? Ezekre adott választ Gellért Miklós előadó, a Szike Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület elnöke. K
omposztálni annyi, mint kezet nyújtani a természetnek, visszatalálni a rég elvesztett paradicsomba; összeölteni az elvágott köldökzsinórt. A komposzt, a humusz maga az élet. A komposztálás tisztelgés a természet előtt, szelíd lázadás saját bebetonozott, leaszfaltozott énünk ellen.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy össze kell gyűjteni a szerves zöldségeket, a leveleket, a levágott füvet, és tömörítve érlelni. Újra felhasználható, kitűnő humusz érlelődik majd, és folytatódhat a természet körforgása.

Az önkormányzat cége, a városgondnokság példát mutat: a lombszívóval felszedett, aprított leveleket, és az egyéb zöldhulladékot átalakítják humusszá. Egy év múlva az érett humusz a közterekre kerül, és új virágok nyílnak.

Kép és szöveg: Ádám T.