Pozsonyi úti lakótelep, a remíz felől fotózva

  •  
  •  
  •  

Több mint negyven éve húzták fel az első paneleket a Pozsonyi úton. Noha az épületek esztétikailag nem tesznek ránk mély benyomást, hiányukat biztosan éreznénk. Különös történetek is előtörnek a múltból; hogy miért emlegették Szellemtelepnek a területet, alább kiderül.

Közel az Angyalföldre vezető aluljáróhoz, a villamos remízzel átellenben, 1969-70 körül épültek az első tömbházak, amelyek a fotókon is láthatók. A lakótelep helyén Újpest régi temetője volt. Korábban foglalkoztak vele a sajtóban is, mert állítólag bizonyos „megmagyarázhatatlan” zajok, történések fordultak itt elő.

Többek szerint szellemek osontak arrafelé. Ezt a legendát megerősítették a lakótelep első lakói is. Mindenesetre tudható, hogy a temetőt csak részlegesen számolták fel. Ha nem találtak, vagy nem kerestek kellő gondossággal leszármazottakat, bizony a tetemek csontmaradványai az építkezés során kerültek elő. A fotós valószínűleg egy régi vasárnapon készítette felvételét, mivel az Angyalföld felé tartó 12- es villamos motorkocsija csak egy középbejáratú „pótot” húz, ellentétben a munkanapokkal (beleértve a szombatot is), amikor két pótkocsit vontatott a dolgozók utaztatása érdekében.

Előtérben, keresztben a MÁV Istvántelki – ekkor éppen Landler Jenő – MÁV főműhely felé közlekedő 14-es villamos vágányai fekszenek, amely itt ágazott el a 12-estől, s a Lebstück Mária utcán és a ma már nagy részben nem létező Ősz utcán vezetett tovább. A 14-es 1975-ig használta e sínpárokat, akkor szűnt meg az istvántelki szakasz.