Prioritások mentén

  •  
  •  
  •  

A Képviselő – testület elfogadta a város idei évi költségvetését. A költségvetésben olyan területek kaptak kiemelt szerepet, mint az egészségügy, az otthonok biztonsága, az oktatás, a közösségi támogatások valamint a közterületek rendje. A költségvetés nem a nadrágszíj politikáját tükrözi, nem a számokról, hanem családokról és értékekről szól – mondta dr. Trippon Norbert alpolgármester, a költségvetés előterjesztője.

Ez egy saját lábon álló, saját útján járó város költségvetése. Egy forint működési vagy fejlesztési hitelt sem veszünk fel, de megszorításokra sincs szükség. Ez a költségvetés nem a számokról, hanem világos értékekről szól.
Közel 400 millió forint jut az újpesti egészségügyre. Lesz Új Gyermekfogászati Rendelőnk, hogy gyermekeink modern körülmények között, korszerű ellátást kaphassanak. A Felnőtt Szakrendelő felújítására 240 millió forintot tettünk félre. De a pénzből jut arra is, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a háziorvosok támogatásával segítsük a betegellátást, sőt a veszélyeztetett újpesti fiatalok HPV elleni védőoltásához is hozzájárulunk.
Az otthonok biztonságáért a 30 millió forintos keretből továbbra is segítjük a bajbajutott lakáshiteleseket, de nem feledkeztünk meg a fiatal házasok támogatásáról sem. A távfűtés számlájának csökkentésé céljából tovább folytatjuk az ÖKO-programot, melyet kiegészítettünk a Panel-programmal, ami a hőszigeteléshez és a nyílászárók cseréjéhez biztosít támogatást.
Az oktatás keretében azontúl, hogy biztosítjuk az iskolák, óvodák és bölcsődék működését, továbbra is elvégezzük a szükséges karbantartásokat. 250 millió forint jut az intézményi felújításokra, és 50 millió forint játszóudvarok építésére.
A rendezett, virágos újpesti utcákért kiemelt szerepet kaptak a közterületek. 230 millió forintot különítettünk el parkfenntartásra. Folytatódik a parkok és játszóterek felújítása valamint a Virágváros-programra is.
A tavalyi évhez hasonlóan továbbra is segítjük az újpesti kisvállalkozókat, és a piaci kereskedőket. Megspóroljuk nekik az inflációt azzal, hogy az idén sem emeljük a helyiségek és üzletek bérleti díját, illetve egy 30 millió forintos alapot is elérhetővé teszünk számukra. A 30 millió forintos alapra nem csak ők, hanem a civil szervezetek és az egyházak is számíthatnak.
Ez a költségvetés nem a számokról, hanem az otthonokról, a családokról és azokról az értékekről szól, amelyek mindannyiunknak, pártállástól függetlenül fontosak. – mondta dr. Trippon Norbert alpolgármester.