Próbára bocsátotta a bíróság Szabó Balázst első fokon

  •  
  •  
  •  

A 2018-as plakátrongálás ügyében hozott nem jogerős ítélet szerint a Jobbikban felfüggesztett és önkormányzati tisztségeitől megfosztott újpesti képviselő törvénysértő módon lépett fel a plakátrongáló fiatalok ellen.

Garázdaság miatt, első fokon három év próbára bocsátotta a Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Balázst, a Jobbikban felfüggesztett, újpesti önkormányzati képviselőt. Szabó a vád szerint a 2018-as választások előtt az ellenzék óriásplakátját rongáló fidelitasos aktivistákra támadt Budapest XI. kerületében a Budaörsi úton.

Szabó szerint akkoriban heteken át rongálták az ellenzéki pártok plakátjait a fiatal fideszes aktivisták, ezért „plakátvédő” csapatokat szerveztek több helyen is a városban. Így érték tetten például Ozsváth Kálmán újpesti képviselőt is Káposztásmegyeren, amint – akkor épp – a DK plakátjait tették tönkre. Az újbudai esetnél pedig több jobbikos plakátnál őrködtek, amikor látták, hogy a Jobbik plakátjait festékszóróval fújják le. Szabó felvette telefonjával az esetet majd összeverekedett a rongálókkal.

Szabó Balázs az ítéletről így nyilatkozott az Újpest Médiának: „Az elsőfokú bíróság salamoni döntést hozott: kimondta, hogy bűnös vagyok, mert aránytalan volt a fellépésem a rongáláshoz képest, viszont nem szabott ki rám büntetést, mivel egyébként meg teljes mértékben helyesen cselekedtem akkor, amikor védelmezni próbáltam a plakátokat. A bíróság megállapította, hogy a fideszes plakátrongálók nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták akkor, amikor az éjszaka közepén, csoportokba szerveződve, több tucat ellenzéki plakátot rongáltak meg Budapest-szerte. Ebben tehát egyetértett velem az eljáró bíró, sőt az utolsó tárgyaláson ezt már az ügyészség is így gondolta. Ugyanakkor a végeredmény mégis csak az, hogy a jogos tulajdonukat védőket szankcionálta a bíróság, míg a rongálás elkövetői szabadon távozhattak. Ezt rendkívül álságosnak tartom, ráadásul ez az ítélet bátorítás a jövő kormánypárti plakátrongálói számára is, hogy nyugodtan tegyék tönkre az ellenzék plakátjait, hiszen nemcsak rendőri védelmet, hanem jogi védelmet is élveznek, ha valaki netán tetten érné őket.”

Az ügyben Szabó Balázs fellebbezett, míg várhatóan az ügyészség is ugyanígy tesz három napon belül. Az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódhat.

Szabó Balázs tagságát egyébként idén január 12-én függesztette fel a Jobbik, miután kiderült: egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén, magánrepülőn utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek, pártja tudta nélkül. Arra is felszólították, hogy mondjon le minden Újpesten betöltött tisztségéről és adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát – egyiket sem tette meg. Így Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere minden tisztségéből visszahívta Szabó Balázst, aki azonban képviselői mandátumáról még mindig nem mondott le.

, , ,