•  
  •  
  •  

A közelmúltban meghalt brazil futball legenda, Pelé nyilatkozta egyszer: Puskás nemcsak a Földön volt a legjobb futballista, de még a Holdon is az lenne. A két magyar, akik a legismertebbek az egész világon: Bartók Béla és Puskás Ferenc, aki persze Öcsi. Egyiküknek sem kellett franciául, spanyolul, portugálul vagy szanszkritül beszélniük: a zene és a foci nyelvét mindenütt értik. Legszebb és legizgalmasabb külföldi utazásom az volt, amikor végighajózhattam a Níluson Asszuánig, a szudáni határig. Ott is ránk csimpaszkodtak a rámenős, maszatos arab gyerekek, hogy vegyünk tőlük képeslapot. Az első kérdésük mindig az volt: „Where are you from?”, s amikor megtudták, hogy mi „from Hungary”, elkezdték skandálni: „Puszkasz, Puszkasz!”

De most nem a futballról lesz szó. Gyerekkoromban ott laktunk az újpesti vasúti híd tövében, a Ságvári utca 8-ban, a földszintes házat már régen lebontották. Pont velünk szemben volt az a ma is álló, nagy sárga ház, azaz a Mahart-ház. Itt kaptak hajdan lakást a magyar tengerészek, matrózok, hajógyári munkások. (Az Árpád út túloldalán látható ugyanolyan sárga ház már nem Mahart-ház, pedig úgy mondja a jónép. (Az információ Zsengellér Zsolt, újpesti sportújságírótól való.)

A huszadik század az utcanév változtatások kora volt. Az utca eredetileg Lőwy Izsák, Újpest első (zsidó) törvénybírájáról volt elnevezve. Ez olyan poszt volt hajdanán, mint a tanácselnök vagy a polgármester. A zsidótörvények után az utcánkból lett Levente utca, a felszabadulás (egyeseknek felszaba-dúlás) után pedig Ságvári Endre nevét kapta. Kevesek között ő volt az, aki rá mert lőni a csendőrökre.

Most azonban a Váci út és az Árpád út kereszteződésénél lévő Szabadság park rejtélyéről van szó. Egy bronzszobor áll a park közepén, talapzatán semmilyen felirat. A bronzalak egy civil ruhás embert ábrázol, jobb kezével feltart egy puskát. Szerintem csak a hetvenen felüli újpestiek tudják a szobor történetét. A művet 1959-ben avatták, a Tanácsköztársaság (kommün) kikiáltásának 40. évfordulóján. Kész csoda, hogy nem került ki a kommunista Szoborparkba. Talán Dercéék se tudták, ki ez a pacák. A szoboravatáson én is ott voltam, kilenc évesen. A szomszédos, Attila utcai általános iskolába jártam, s minket, kéknyakkendős kisdobosokat kivezényeltek a szoboravatásra. Filmezték is az eseményt, ami bekerült a Filmhíradóba, én is látszódtam a filmben, mert mint jó tanuló, az első sorban állhattam. Akkoriban a mozikban a „nagyfilm” előtt Filmhíradót vetítettek, nem bugyuta reklámokat. A kék Hungária Extra Dry pezsgőhöz kék ruha dukál, most ezt verik a fejünkbe, hatvan éve pedig azt tudtuk meg, hány mázsa árpát takarított be a nádudvari Lenin téesz Rákosi brigádja.

Az újpesti nép mindig feltalálja magát, furfangos, mint a székely, s ötletes, mint Aschner Lipót. Elnevezte a puskás bronzalakot Puskás Öcsinek. Puskásnak nemcsak Kispesten és Óbudán van már szobra, hanem Újpesten is. Öcsi, nyugodj békében, a pesti Szent István Bazilikában a 6:3-as sírhelyen.

Majláth Mikes László

, ,