Ragaszkodnak Pálinkás Andráshoz

  •  
  •  
  •  

A külföldön pallérozódó kapusok is szívesen járnak (vissza) az Újpest és az U21-es válogatott edzőjéhez.

Pálinkás András, az Újpest FC kapusedzője hosszú évek óta pallérozza a lila-fehér hálóőröket, közben pedig az U21-es válogatott kapusedzői posztját is betölti. A napokban ezért nem csak Balajcza Szabolcsékkal foglalkozik, hanem két Angliában pallérozódó fiatallal is.

– Abszolút nincs különbség egy válogatottbeli és egy klubbeli kapusedzés között – értékelt az edzés után a népszerű „Bandi bácsi” az ujpestfc.hu kérdésére. – A kapusedzés mindenhol szent és sérthetetlen.

Mint elmondta, öröm a srácokkal együtt dolgozni, mert egymást spannolva késztetik egyre jobb teljesítményre magukat – és társaikat.

– Alázat nélkül nem lehet csinálni a dolgokat. De nem csak a védést, az egész labdarúgást! Meg kell nézni a BL-döntőt. Drogba szinte végig jobbhátvédet játszott!

Az Újpest kapusaira azonban egy rossz szava sem lehet Pálinkás Andrásnak – és nincs is természetesen. Noha „hozott anyaggal” dolgozik, a célja, hogy kihozza belőlük a legjobbjukat. A visszajelzések pedig jók.

– El sem kell mondaniuk, mert látom rajtuk, hogy mi esett nekik jól, mit tudnak hasznosítani az edzésen csináltakból. A lényeg az, hogy itt olyan gyakorlatok legyenek, amelyekből a mérkőzéseken is profitálni tudnak. Balajcza Szabi az itt töltött hat év során például kinőtte magát! Pedig már 50 NB I-es meccsel a háta mögött érkezett ide – de folyamatosan fejlődött. A közönség is szereti, mert a szurkolók mindig díjazzák azt, akin látják, hogy mindent belead.

Mint a bevezetőben említettük, két ismert arc is Pálinkás András kezei alatt edz a napokban a Szusza Ferenc Stadionban. A Liverpoolban futballozó Gulácsi Péter és a West Ham Uniteddel nemrég szerződést bontó, korábbi újpesti Kurucz Péter is különedzéseket vesz az Újpest FC és az U21-es válogatott kapusedzőjétől.

– A válogatottban mi már évek óta együtt dolgozunk, ismerem Bandi bá’-t, a módszereit és az edzéseit, így ez egyértelmű volt, hogy ha itthon edzek, akkor hozzá akarok járni, mert tudja, mire van szükségem, milyen stílusú edzéseket szeretek – foglalta össze Gulácsi Péter, miért éppen Pálinkás András.

A Liverpool engedélyével itthoni felkészülésének első szakaszát ezért kapusedzőnkkel dolgozza végig az egyiptomi U20-as vb-n bronzérmet szerző csapat kapusa, aki majd a négy hetes pihenőjét követően már egyedül fog edzeni, hiszen az Anfield Roadon külön edzéstervet kapott – abban pedig már nem szerepel labdás edzés, csak kondi és futómunka.

Kurucz Péter jelenleg csapatot keres – és szintén Pálinkás Andrásnál tartja magát formában.

– Szerettem volna magamat szinten tartani a bajnokság után még egy kicsit, mert nagyon sokat voltam sérült – összegzett az Újpest korábbi kapusa. – Elsősorban azért más vele, mint bárkivel, mert már nagyon régóta ismerjük egymást, még ifi A óta az edzőm, tudja mik az erősségeim, a hátrányaim, jó az összhang és nagyon szeretek vele dolgozni.

Kurucz elárulta, hogy egyelőre külföldben gondolkozik a karrierje következő lépcsőfoka kapcsán, ám, hogy angol, német, vagy valamely más európai ország csapatához igazol-e, még másodlagos. Ám akkor sem dől össze a világ, ha esetleg Magyarországon kell maradnia.

De addig is edz Pálinkás András óvó felügyelete mellett.

(ujpestfc.hu)