•  
  •  
  •  

Új sorozatot indít az Újpesti Napló,melyben régi újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával. Újpest, mint település, szinte egyidős a fényképezéssel. Louis Daguerre 1839-ben, mindössze 7 évvel Újmegyer első házának megépítése után találta fel a mai fotó elődjét, a dagerrotípiát. Így elméletileg napjainkig nyomon követhető lehetne fényképek alapján a település fejlődése.

Mi erre teszünk kísérletet. A fellelt képek, fotók alapján fotósaink lehetőleg ugyanabból a szögből, hasonló időjárási körülmények között örökítik meg jelen állapotukban az archív fotókon szereplő helyszíneket. Célunk, hogy bemutassuk, mekkora változáson esett át az elmúlt 170 évben a település. A párhuzamos képek között talán lesz meglepő, szinte felismerhetetlenül nagy változást mutató is.

Szerkesztőségünk számtalan régi újpesti felvételt kapott már önöktől, melyekkel eddig internetes oldalainkon találkozhattak. Köszönjük a képeket, s arra biztatjuk önöket, továbbra is osszák meg velünk a birtokukban lévő újpesti fotóikat, képeslapjaikat, hogy azokat sorozatunkban mindenki számára hozzáférhetővé tehessük.