“Régi, régi dal”

  •  
  •  
  •  

“A költészet minden tudások közül a legelső és a legutolsó – épp oly halhatatlan, mint az emberi szív.” (William Wordsworth)

Iskolánk az idei tanévben immáron 8. alkalommal hirdette meg hagyományos angol nyelvű szavalóversenyét a IV. kerületi középiskolák számára. Míg a korábbi években témákhoz, témakörökhöz kötöttük az angol nyelvű verseket, az idei tanévben egy szerző műveiből válogattunk, Robert Burns, skót költő alkotásaiból készültek fel a versenyzők. Robert Burnst Skócia nemzeti költőjének tartják, Skóciában és a világon szétszórt skót közösségekben a mai napig ünneplik költészetét, az úgynevezett Burns Night ünnepségen évről évre, újra és újra felidézik verseit. Magyar vonatkozásban művészetét Petőfi költészetéhez, annak jelentőségéhez lehetne hasonlítani.

A kerületi verseny 2012. február 15-én zajlott. Nagy örömünkre szolgált, hogy számos középiskola képviseltette magát ezen az eseményen. A Könyves Kálmán Gimnázium, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola, a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium, a Babits Mihály Gimnázium és intézményünk, az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium (UMSZKI) diákjai közül tizennégy tanuló mutatkozott be versmondói oldaláról. A szakszerű és objektív elbírálásra az idei tanévben a meghívott középiskolák angoltanárait kértük fel, akik nagy örömünkre szívesen vállalták ezt a feladatot. A zsűri elnöke a skót származású Carl Williams volt.

A megmérettetés két fordulóban zajlott: először mindenki elmondta a kötelező verset, Robert Burns Old Lang Syne című alkotását, amely magyarul Régi, régi dal címmel gyakran csendül fel ballagási ünnepségeken. Ezt követően a szabadon választott verseket szavalták el a versenyzők. A verseny végén egy rövid kis vetélkedőre invitáltuk a tanulókat. A délután meglepetéseként iskolánk egyik tanulója eredeti skót öltözetben, úgynevezett “kilt”-ben érkezett a versenyre és néhány hasznos, érdekes tippel szolgált a skót szoknya viselésével kapcsolatban. Az eredményhirdetés előtt Carl Williams úr iskoláséveinek egyik kedvenc Burns versét olvasta fel a versenyzőknek eredeti skót nyelven. A rendkívül hangulatos, színvonalas verseny házigazdája Fekete Katalin, iskolánk angoltanára volt. A tanulók – bár nagyon izgultak – mély átéléssel, magabiztos fellépéssel mutatták be mind angol nyelvi, mind pedig színészi tudásukat, képességüket, nehéz döntés elé állítva ezzel a zsűri tagjait.

A verseny végül a következő eredménnyel zárult:

1. Czető Ádám              
Könyves Kálmán Gimnázium
tanára: Balogh Andrea

2. Vajda Gergely   
Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola
tanára: Mányai Györgyné

3.Balla Barbara       
Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium
tanára: Kerekesné Pálmai Ágota

4. Forrai Mercédesz       
Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium
tanára: Dóra István

5. Oláh Dóra                   
Babits Mihály Gimnázium
tanára: Kálmán Ildikó

Lippai Szilvia
Hegyiné Závori Szilvia
Sebőkné Szabó Emőke
szervezők – UMSZKI