Régi-új szellemi műhely Újpesten

  •  
  •  
  •  

Néhány hónapja Újpesten, az Ady Endre Művelődési Központban működik az országos hírű Napkút Kiadó, amely a Napút című irodalmi folyóiratot is gondozza. A társaság vezetője Szondi György író, akinek a bolgár és a magyar kultúra közötti közvetítés szintén szívügye.

A kiadó illusztris helyet cserélt Újpestre, korábban a Várban működtek. Szondi György könyveket ír, szerkeszt, és immár négy évtizede ápolja a magyar-bolgár kulturális kapcsolatokat, különféle beosztásokban. Még az is megesett, hogy éveken keresztül Szófiából irányította a műhelymunkát.

A Napkút Kiadó 2003-ban indult. Félszáz könyv van mögöttük, köztük sok műfordított és felfedező kötet. (bővebben: www.napkut.hu)

– Újpest – mit tagadjam – már az induláskor Bertalan Tivadar volt nekünk: első számunk művészvendége, egyike a Napút-díj kitüntetettjeinek, füzetmellékletben adtuk ki rajzosszöveges „félcéduláit” – mondja Szondi György. – Itt vagyunk, befogadtak bennünket (az Ady Endre Művelődési Központban), tették ezt adakozón és a jövőt tekintve is együttműködő tervekkel. Szeretnénk a városrész kultúráját munkánkkal gazdagítani. Dolgozni tudunk, ötleteink mindig számosak, összemunkálkodásunk mindig sikeres volt szerkesztőségi helyünkön, az országban s a határon túl is. A kiadó nagy terveket szeretne megvalósítani Újpesten, amivel erősödhet a város szellemi élete is.

– Á. T.


Napút folyóirat

A Napút (irodalom, művészet, környezet) 1999-ben indult, esztendőnként tíz, mindig tematikus számmal, 8 színes képzőművészeti oldallal, hatodik éve rendre a Káva Téka-füzetmelléklettel, ezek műfaji és stílusszínessége pár szóban összefoghatatlan. A folyóirat sok külön jellemzőjéről, nyitottságot gyakorló ars poeticájáról, váltakozón jelenlévő tizenhét rovatáról ismert. A lapszámok leghíresebbje, a mindenkori tízedik, mely karácsony előtt jelenik meg.