Rekord magas a halottak száma: kedd este jelenthetik be az új szigorításokat

  •  
  •  
  •  

Müller Cecília ezúttal sem jelent meg az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos helyett Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője beszélt a napi adatokról.

Magyarországon eddig még soha nem halt meg ilyen sok ember és még soha nem regisztráltak ennyi fertőzöttet egy nap alatt. Az elmúlt 24 órában:

  • 84-en haltak bele a koronavírusba, illetve
  • 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a kórokozót.

Ezzel 86769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig 1973 főre emelkedett.

Eddig 20856-an gyógyultak meg. Az aktív fertőzöttek száma 63940 fő. Az aktív fertőzöttek 25, az elhunytak 32, a gyógyultak 28 százaléka budapesti.

4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év.

Galgóczi kiemelte továbbá, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagát célzó nyomon követéses vizsgálatot Magyarországon először vezették be Közép-Európában. Az örökítőanyag koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre a megbetegedéseket, ez pedig a lakosságot is figyelmeztetheti a kockázatokra. Magyarországon jelenleg 19 megyeszékhelyen, több nagyvárosban és Budapesten 3 ponton is vesznek mintát a szennyvízből.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy a koronavírus örökítőanyagát nyomon követő szennyvízvizsgálatok 44. heti adatai alapján jól látható, hogy

Tatabányán, Veszprémben, Budapesten és több nagyvárosban is emelkedő tendenciát mutat a vírus örökítőanyaga, ebből pedig könnyen lehet következtetni arra, hogy emelkedni fog a fertőzöttség a lakosság körében.

A tájékoztató végén még annyit jelzett, hogy a keddi kormányülésen újabb szigorításokról dönthet a kabinet, amiről Orbán Viktor tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

, , , , , ,