•  
  •  
  •  

Újpesti séta című rovatunkban arra vállalkozunk, hogy hétköznapi sétáinkat nem mindennapivá tesszük: a megszokott útvonalakról letérve jobban megismerjük Újpestet. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk!

Rendhagyó sétánk a rend újpesti őreinek bázisa felé tart. Újpest főutcáján, az Árpád úton sétálunk. Több mint ötven éve áll itt ez az ötemeletes épület. A kapitányság. 1963-ban épült, meghatározó része lett a városképnek. A kockakő és a villamos eltűnt, körülötte lakótelepeket húztak fel. A rendőrség épülete állandóságot, stabilitást mutat.

Horváth Szabolcs alezredes, a rendőrkapitányság megbízott vezetője egy kedves történetet mesél az építésről: „Az Árpád úti oldal külső díszítését azért fejezték be zöld csempével, mert a sárga elfogyott. Ezt, a hagyománytisztelet jegyében, a felújításakor is figyelembe vették, így maradt az eredeti forma.”

A rendőrkapitánytól megtudjuk, az állomány nagyon jól élte meg a felújítást, örülnek a szép munkahelynek. Az energetikailag korszerűsített épület a praktikumon túl a szemnek is kedvez: „Fantasztikus épület! Rajongok a minimalista stílusért” – mondja Horváth Szabolcs, aki még hozzáteszi, a régi-új dizájn mindenkinek tetszik.

A stabil külső biztos belsővel harmonizál. Az újpesti egyenruhások híresek az együttműködésről. A rendőrkapitány büszkén mesél az önkormányzattal, a polgárőrökkel és a közterület-felügyelettel meglévő kiváló kapcsolatról és a közös munkáról: „Ugyanazért a célért dolgozunk együtt!” A polgárőrséggel való együttműködést példaértékűnek látja. A rendőrség nagyra tartja a polgárőrök önkéntes tevékenységét. Azt is elmondja, Újpesten töltenek a rendőrök és a polgárőrök a legtöbb időt közösen a közterületeken, egész Budapesten. A közterület-felügyelettel is kiváló az összhang, hetente látnak el közös szolgálatot Újpest-Központban és környékén, ahol nagyon jó a biztonság. Ehhez hozzájárul a térfigyelő-szolgálat is, melyet az önkormányzat épített ki. Újpest Önkormányzata biztosítja a rendszer működését, továbbá a rendőrök díjazását, akik a kamerák mögött ülnek. Így egész nap szakértő szemek figyelik az újpesti rendet.

A szolgáltatószemlélet kiemelt fontosságú az újpesti rendőrségen, amelynek hatásait egyre jobban érzékelik a falakon belül és kívül is. Egyre több ember fordul hozzájuk bizalommal segítségért, tanácsért. Idősek, gyerekek érkeznek látogatóba ebbe az épületbe, és a rendőrség is sűrűn ellátogat más intézményekbe. Legnépszerűbb most a Házhoz megyünk program, ahol bárki felvilágosítást, segítséget kérhet a forgalmas és jól megközelíthető helyekre kitelepült információs pultoknál.

VG +MOA