Rendahgyó téltemetés

  •  
  •  
  •  

Népi hagyományok szerint, ám kissé rendhagyó módon búcsúztathatták a telet a Homoktövis Általános Iskola diákjai február 28-án, péntek délután. A zuhogó eső miatt ugyanis a fedett aula adott otthont az önkormányzattal közösen szervezett farsangfarki mulatságnak. Volt hangos csujogatás, előkerült a kereplő és a kiszebábok, végezetül a fánkok is gazdára találtak.

Pénteken egész nap lógott az eső lába, avagy éppen csepergett. A Homoktövis Általános Iskola diákjai és pedagógusai aggódva kémlelték az eget kora reggeltől. Nem csoda, hiszen az időjárás cseppet sem kedvezett a kora délutáni, szabadba tervezett télűző programnak. 
Az eső délutánra sem állt el, de a szervezők úgy döntöttek: ez nem állhat a jókedv útjába, az iskola tágas aulájában is el lehet búcsúztatni a telet! Szemmel láthatólag ez egyik gyereket sem zavarta. A Szép Ernő Színház művészei hagyományos farsangi darabbal kedveskedtek az iskolásoknak. Volt hangos csujogatás, előkerült a kereplő és végül a kiszebábok is a jelképes máglyán végezték.
Az eső miatt M. Tóth Zsolt jégszobrászt ezúttal bentről, zárt kapuk mögül bíztatták a gyerekek, aki a tőle megszokott bravúrral húsz perc alatt faragta formára a jégtömböt mindössze egy fűrész segítségével az udvaron. Végezetül a szalagos fánkok is előkerültek, amit örömmel fogyasztottak el az iskolások. 

Az önkormányzat kétnapos farsangfarki mulatsága szombat délelőtt 10 órától folytatódik a Szent István téren, ahol a téltemető műsorral egy időben kiszebábot készíthetnek a gyerekek. Az ünneplők találkozhatnak a jégszobrásszal, aki ezúttal is egy farsangi alakot formáz meg jégből. A télűzésbe egy parádés, zenés-táncos menettel besegít a Bem Néptáncegyüttes csoportja is és természetesen az elmaradhatatlan szalagos fánk itt is várja majd az apróságokat.

G.R.

fotó: Várai Mihály