Rendhagyó tesióra Kokóval

  •  
  •  
  •  

Kovács „Kokó” István olimpiai és világbajnok ökölvívónk tartott élménybeszámolóval színesített rendhagyó testnevelésórát az ötödikeseknek az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskolában. Látogatásáról az alábbi írásban adunk hírt.

Bár iskolánk tanulói szívesen sportolnak, évek óta szép eredményeket érnek el a kerületi diákolimpia versenyein, nem árt egy kis biztatás a hétköznapokon, hiszen az iskolakörök még a szívesen sportolókat is próbára teszik, hát még azokat, akiket egyébként is noszogatni kell a mozgásra. Ez volt az apropója Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok látogatásának.

Egyik tanítványunk rendszeresen sportoló édesanyja sokszor hallotta a gyerekek panaszkodását ezekről a „fránya” iskolakörökről. Az anyuka, aki Kokóval szokott készülni a különböző futófesztiválokra, sporteseményekre, egy közös tréning alkalmával szóba hozta a „nyűgös” iskolaköröket. A beszélgetésből született az ötlet, tartson egy rendhagyó testnevelésórát Kokó a gyerekeknek. Olimpiai bajnokunk örömmel vállalta a feladatot.

Kokó érkezését sikerült titokban tartani, csak kevesen tudtak róla, így aztán nagy volt a meglepetés, amikor meglátták az iskola előtt. Aki csak hírét vette érkezésének, leszaladt a tornateremhez.

A tesióra előtt Tamás bácsi (testnevelő) megbeszélte Kokóval az óra menetét, majd a kezdésre felsorakozott és a meglepetéstől elképedt gyerekeknek bemutatta Kokót, és elmondta nekik, hogy ma a híres vendég, az olimpiai bajnok fogja tartani a tesiórát. Bár ez az óra rendhagyó lesz, ennek ellenére nem maradnak el szokásos iskolakörök. Sőt!

A futás előtt közös bemelegítés (és persze közös fotózás) is volt, majd elindultak az első iskolakörre. (A felmentettek bánták, hogy nem vehetnek részt a közös futásban.) Körönként megálltak az iskola előtt, és Kokó tanácsokat adott a gyerekeknek, miként osszák be az erejüket, milyen tempóval kezdjenek az iskolakörhöz, hogy végig tudják futni. Majd ismét egy kör következett. Most kivételesen azok is leküzdötték a távot, akik legtöbbször csak végigkullogják az iskolakört. Sokan pedig kifejezetten jókedvvel, élvezettel futották végig háromszor is az iskolát.

A futás után bent folytatódott az óra, de most – hiszen rendhagyó óra volt – nem a szokásos gimnasztikai gyakorlatokkal, hanem Kokó élménybeszámolóival. Mesélt az olimpiáról, a felkészülésről, a szorgalomról, a kitartásról, az elérhető célok kitűzéséről és még sok mindenről, amitől nem annyira a test, mint inkább a lélek nemesedett. A közvetlen, jó hangulatú beszélgetés alatt mindenki kézbe vehette és megcsodálhatta Kokó atlantai olimpiai aranyérmét. A beszélgetés végén közös fotók készültek Kokóval és az olimpiai aranyéremmel.

Gyorsan elröpült a negyvenöt perc, és mindannyian sajnáltuk, hogy nem maradhatott tovább velünk. Nagyszerű sportolót, de szerény és közvetlen embert ismerhettünk meg. Örültünk, hogy vele tölthettünk rövidke másfél órát.
Köszönjük, hogy látogatásával megtisztelte iskolánkat.

Lévai András igazgató
Fotók: Csányi Anita (Love and Photo)

További képek ITT.