Rendkívüli ülésen díjazzák az olimpikonokat

  •  
  •  
  •  

Wintermantel Zsolt polgármester rendkívüli ülésen terjeszti a képviselők elé javaslatát arról, hogy a két újpesti olimpiai bajnok – Berki Krisztián, az UTE tornásza, és a szintén Újpesten élő Dombi Rudolf kajakozó – Újpest Díszpolgára címben részesüljön.

Az előterjesztés szerint Karakas Hedvignek, az UTE cselgáncsozójának – aki ötödik helyen végzett a londoni olimpián – elismerő oklevéllel köszöni meg Újpest Önkormányzata a kimagasló teljesítményt.

A Díszpolgári címeket augusztus 31-én, a Városnapok keretében rendezendő ünnepi eseményen adják át a díjazottaknak.


Az Újpest Díszpolgára címről

A kitüntető címet alapítása, 1877 óta 44 személyiségnek ítélték oda, köztük például Kossuth Lajosnak, Magyarország kormányzójának is.
Újpest a város kimagasló eredményt elért sportolóinak teljesítményét is elismerte a kitüntetéssel. Eddig négyen kapták meg a díjat, mindannyian labdarúgók: Szusza Ferenc 1996-ban, Bene Ferenc 2005-ben, Göröcs János 2008-ban, Várhidi Pál pedig 2009-ben lett Díszpolgár.
A Díszpolgári címet eddig életműdíjként tartották számon. Az Önkormányzat most hagyományt teremt azzal, hogy fiataloknak ítéli oda a kitüntetést. Olyan ifjú sportolóknak, akik világhírt szereztek Magyarországnak, Újpestnek.