Rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés

  •  
  •  
  •  

Csaknem nyolcvan előterjesztést tárgyalt meg október 21-i, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Támogatást szavaztak meg négy fővárosi tűzoltólaktanya felújításához, elfogadták a 2015-ig szóló közoktatási koncepciót, és az autistákat segítő koncepciót. A IX. kerületben az Aszódi úton létesülhet hajléktalanszálló, eladják a Hunnia mozi egykori épületét, új szemlélet alapján készítik elő a jövő évi útfelújításokat.

Mentőállomás épülhet Rákospalotán
 
Mentőállomás létesülhet a XV. kerületi Őrjárat utca 1-5. szám alatti ingatlanon, ahol korábban az Észak-pesti Kórház működött – erről 24 igen, 9 nem szavazattal döntött a közgyűlés. A főváros és a kerület még 2005-ben kapta meg az államtól ingyen az ingatlant. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes szerint a területen hosszú évek óta nem történt semmi, a mentőállomás révén abba most „életet tudnak lehelni”, ráadásul a közelben szakorvosi rendelő működik.
 
Eladják a Hunnia mozi egykori épületét
 
Százmillió forintért értékesíti a főváros a volt Hunnia mozi Erzsébet körút 26. szám alatti, 338 négyzetméteres épületét – erről 18 igen, 13 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett döntöttek a városatyák. A főváros szakbizottságai már 2009-ben tárgyaltak az eladásról, a korábban kiírt pályázatok azonban eredménytelenül zárultak. Az idén nyáron újabb pályázatot hirdettek, amelyre egy ajánlat érkezett a THO-HAI Ingatlanhasznosítási és Kereskedelmi Kft-től.
 
Losonczy Pál (Jobbik) közölte, az eladást nem támogatják, a vevő cég mögött ugyanis egy vietnami üzletember áll, aki sorra vásárolja fel a körúti üres ingatlanokat. Somfai Ágnes (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapesten folytatódnak a mozibezárások, ezért inkább a filmszínházak túlélését szolgáló koncepciót és az art-mozikra vonatkozó, kiszámíthatóbb támogatási rendszert sürgetett. Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes szerint a Hunnia kihasználtsága a 10 százalékot sem érte el, a moziba járók számának csökkenése nem fővárosi, hanem világfolyamat, amin a főváros önmagában nem tud változtatni.
 
Előkészítik a 2012-es útfelújításokat
 
Jóváhagyta a 2012. útfelújítások előkészítéséről szóló javaslatot a közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 tartózkodás mellett. Németh Zoltán Fidesz-frakcióvezető és Wintermantel Zsolt közlekedési tanácsnok előterjesztése szerint új módszertant és szemléletet alkalmaznak, összegyűjtve a korábbi években forráshiány miatt elmaradt felújítási igényeket. Mint írják, a tervezést azért kell már most elkezdeni, hogy a kivitelezést a nyári iskolai szünetre tudják időzíteni, és lerövidíthessék a most öt hónapig tartó közbeszerzési eljárásokat 40-65 napra.
 
A jövő évi útfelújításokra 2,8 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben, kiemelt figyelmet fognak fordítani a nagy forgalmú fő- és tömegközlekedési utakra, a midibuszok útvonalaira, a korábbi felújításokból kimaradt rövid szakaszokra, csomópontokra és a buszmegállókra, buszöblökre. Mindezek mellett jövőre állami támogatásból újítják fel a Jászberényi út két kilométeres szakaszát az Élessarok és az 526. sor között.
 
Elfogadták a 2015-ig szóló közoktatási koncepciót
 
A lemorzsolódás megakadályozását és a szakmai gyakorlat előtérbe helyezését nevezi meg a legfontosabb feladatok között a fővárosi önkormányzat 2011-2015. évi közoktatási koncepciója, amelyet 26 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. Az egyik legfontosabb problémát a térségi integrált szakképző központok rendszere jelenti, amelynek hibáit már a 2007-es megalapításkor lehetett látni. Sok intézménynél újra kell gondolni a képzést, hogy szülő- és gyermekbarát legyen. Mivel óriási különbség van a rendszerbe felvettek és az adott szakot elvégzők létszáma között, és lemorzsolódást meg kell állítani. A gazdálkodási szervek egységesítése után együttműködést kell kialakítani más területeken is. A koncepció a közoktatást, szakképzést érintő strukturális átalakítás kapcsán az egységes szakmai irányítást, a típusonkénti, illetve szakmacsoportonkénti intézmény-szerveződéseket, valamint a vállalkozások, kamarák szoros bevonását nevezi meg.
 
Autistákat segítő koncepciót fogadtak el a városatyák
 
Három fővárosi kórházban autistákkal foglalkozó központ jön létre, 24 órás telefonszolgálatot hoznak létre a hozzátartozóknak, és az érintettek munkalehetőséget kaphatnak a fővárosi önkormányzat cégeinél – egyebek mellett ezeket tartalmazza a főváros autistákat segítő koncepciója, amelyet egyhangúlag fogadtak el a városatyák.
 
Szendrei Róbert főtanácsadó, a koncepció kidolgozója felhívta a figyelmet, hogy nehéz és súlyos problémával állunk szemben, Magyarországon 80 ezer, a fővárosban hozzávetőleg 20 ezer ember autista vagy autisztikus tünetei vannak. Civilekkel, egyházakkal egyeztetett az ügyben a főváros, mintaértékű anyag született – emelte ki –, amely révén teljes értékű életet biztosíthatnak az autistáknak.
 
A cselekvési terv szerint a Szent János Kórházban, a Heim Pál Kórházban és a Bethesda Kórházban jönnek létre központok, ahol nem kell fizetni a diagnózisért. A fővárosi önkormányzat tordasi szociális otthonában egy csoport az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével további terveken dolgozik, például 24 órás telefonszolgálatot hoznak létre a hozzátartozóknak. Ugyanitt havonta egy családi nap is lenne, ahol az intézmény dolgozói – a családokat tehermentesítve – vigyáznának az érintettekre, a szülők, hozzátartozók pedig pihenhetnének, illetve tájékozódhatnának a betegségről.