Rendőri eredmények

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt hetekben több híradóban és napilapban is szerepelt Újpest – ezúttal sajnos bűncselekmények kapcsán. Hogy mi történt pontosan a kerületben, és hol tartanak az ügyek, arról a kerület rendőrkapitányát, dr. Baranyi Józsefet kérdeztük.

– Kezdjük először a nagy közfelháborodást kavart esettel, és annak újpesti vonatkozásával. Pedofil bébiszitterről cikkeznek az újságok. Újpesti volt az illető?

– Az elkövetőnek nincs közvetlen kapcsolata a kerületünkkel: a legelső bejelentést Újpesten tették, és június 10-én a mi rendőreink fogták el a gyanúsítottat. Egy kétéves kisfiú az édesanyjának mesélte el, mi történt közte és a férfi között. Pszichológus szakértő megvizsgálta a kisgyereket, és szakmai véleménye szerint a megrontás többször is megtörtént. Az első hírek felröppenése óta több mint 30 család jelentkezett nálunk, de valószínűsíthető, hogy a bűncselekmények csak a hosszabb távra szóló gyermekfelügyeletek esetén alakultak ki. A mi feladatunk most az, hogy felkutassuk a terhelő és mentő körülményeket, elegendő bizonyítékot szerezzünk. Szükség van az alapos orvos szakértői vizsgálatra, nemcsak az esetleges áldozatok, hanem a gyanúsított esetében is, aki, bár tagadja a bűncselekményt, kihallgatáskor nagyon nyugodt, higgadt volt, nem tanúsított ellenállást. Eredményről később tudunk csak beszámolni, hiszen a szakértői vizsgálat és annak elemzése hosszú ideig tart.

– Ha bizonyítottá válik a férfi bűnössége, milyen büntetésre számíthat?

– A Btk. szerint gyerek ellen elkövetett, szemérem elleni erőszakért 5-10 évig tartó szabadságvesztés róható ki.

– A napokban felröppent hírek szerint lövöldözés is volt Újpesten. Mi történt pontosan az Aradi utcánál?

– Rendőreink egy gyanús gépjárműre lettek figyelmesek az ott lévő parkolóban, ami háromszor is elhaladt előttük. A benne ülők első alkalommal feltehetőleg kiszemelték az ellopandó autót. Visszatérésükkor speciális eszközzel felmérték az autó riasztójának és központi zárának frekvenciáját, végül számítógéppel könnyedén kinyitották az ajtaját. Észrevehették a közelben lévő rendőröket, mivel saját autójukkal menekülni kezdtek. Egészen a Csányi utcáig üldözték őket kollégáink, ahol az elkövetők a forgalommal szemben behajtottak az utcába, rendőreink pedig megpróbálták megakadályozni a továbbhaladást. Az elkövetők végül a járdára hajtottak fel és úgy kerülték ki a rendőrautót, eközben majdnem elsodortak egy járókelőt is. Kollégánk nem jogszerűen járt el, amikor a pisztolyát elsütötte, illetve pontosítok: vétlen lövést adott le, ellene fegyelmi eljárást indítottunk. Valószínűleg a stresszhelyzet váltotta ki belőle ezt a reakciót. Az eset után levontuk a következtetéseket, megbeszéltük a hibákat. Hadd meséljek el valamit, ami a rendőr tettét érthetőbbé teszi. Kollégáink rendszeresen járnak szakmai tréningre, ahol különböző gyakorlati szituációkban kell megállni a helyüket. Az akciók közben mérik kollégáink vérnyomását, pulzusát, és hihetetlen eredmények születnek: nem ritka a percekig tartó 240-es vérnyomás. Nagyon erős stressz éri kollégáinkat nap, mint nap.

– Ön tavaly január óta vezeti a kerületi rendőrkapitányságot. Miként értékelné az elmúlt másfél évet?

– Práger Ferenc előző rendőrkapitány távozásakor némileg lecserélődött a vezetőgárda. Az így kialakult nehéz, válságos helyzet jó néhány hónapig tartott, s ez sajnos eredményeinkben is meglátszódott. Tavaly júniusban a budapesti rendőrkapitányságok között az utolsók közt voltunk eredményességben, azonban nyártól kiváló tendencia indult el. A 23 kapitányságból elértük a 8. helyezést, és nem titok, épp tegnap volt egy újabb értékelés a 2009. évre vonatkozóan, már a 4. legjobb eredmény az újpesti rendőrkapitányságé!

– Milyen eredményekre a legbüszkébb, és miben kell még erősíteniük?

– Kezdeném először a sikerekkel. Míg 2007-ben 7200, addig tavaly 5400 bűncselekmény történt Újpesten, s ezek a számok önmagukért beszélnek. Bár jelentős emberhiánnyal küszködünk, és lecsökkent a közterületen eltöltött órák száma is, a rendőri hatékonyságnak köszönhetően jelentősen megnőttek az utcai elfogások, a szabálysértési feljelentések száma. Kevesebb a gépkocsi feltörés, a felderítési arány pedig 20 százalékkal megnőtt. Sajnos a lakásbetörések száma egyelőre növekvő tendenciát mutat, és aggasztó a droghelyzet is, ezeken a területeken még vannak megoldandó feladataink. A nemrég megalakult közterület-felügyelet munkájával és segítő közreműködésével biztosan még hatékonyabbá válhat a kapitányság munkája. Úgy látom, az elmúlt időszakban jóval élhetőbb, biztonságosabb, szerethetőbb város lett Újpest.