Rendőrségi hírek

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt időszak is bővelkedett rendőrségi hírekben. Volt sikeres elfogás, drog-ügy, és önmagát John Rambo-nak képzelő biztonsági őr is. Csak hogy néhányat említsünk a történtekből.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Betörőt fogtak
 

Október 5-én, hajnali három óra körül betöréshez hívtak rendőrt az újpesti Anonymus utcába. A helyszínre érkező járőrt egy távfelügyeleti biztonsági szolgálat munkatársa fogadta. A biztonsági őr elmondta, hozzájuk egy óra előtt kevéssel érkezett a riasztás, nagyjából 3-4 percen belül ki is ért a címre ellenőrizni a jelzést. Amikor odaért, csend és nyugalom honolt a környéken, ellenőrizte a kocsibejárót, benézett a belső udvarra, de sem a háznál, sem az udvaron, vagy a környéken nem tapasztalt semmi gyanúsat.

Ezt követően a biztonsági cég embere elindult vissza az autójához, ám figyelmes lett egy, a közelben parkoló sötétkék személygépkocsira, amelynek éppen ottjártakor indították be a motorját és indultak el vele a Pozsonyi utca irányába.

A biztonsági őr után a helyiség tulajdonosát is meghallgatta a rendőr. A tulajdonos elmondta, hogy hajnali kettő óra körül kapta a távfelügyeleti cégtől a hívást, miszerint bejelzett a riasztó, kicsit később újra felhívták azzal, hogy az emeleti ablak nyitva van.

Amikor a tulajdonos kiment a helyszínre, látta, hogy az egyik emeleti helyiség ajtaját valaki előzőleg bentről kirúgta, valamint az egyik oldalsó gipszkarton fal is megsérült, azon lábnyom látható.

Az is kiderült, hogy az alsó szinten található egyik ablakot is megpróbálták benyomni.

Az adatgyűjtés után összeállt a kép: a betörők valószínűleg a kocsibeálló kapuján átmászva, a hátsó falon a tetőre feljutva jutottak be végül a padlásszintre, majd ott a gipszkarton falat berúgva átjutottak egy másik helyiségbe.

Az ügyben a rendőrök a lehetséges tanúkat is keresték. Találtak is valakit, aki elmondta, hogy az adott éjszakán éjfél körül lakása ablakából látta, hogy egy gépkocsi többször elmegy a ház előtt. Egy órával később kiment az illető az utcára és meglátta a sötétkék gépkocsit, amint az az Anonymus utcai épület előtt parkol, egy ember ült is benne. Felfigyelt továbbá két emberre, akik kapucnis pulóvert viseltek, róluk valamiféle személyleírást is adott.

Eközben a gyors intézkedésnek köszönhetően a Nádor utca és Mátyás tér kereszteződésénél egy másik járőrpár egy, a leírásnak megfelelő gépkocsit ellenőrzött. Kiderült, a tanú felismerte a gépkocsiban tartózkodó két embert is, azokat, akik azelőtt kapucnis felsőben sétáltak az Anonymus utcában.

Végül hajnali négy órára a gépkocsi vezetőjét és két utasát előállították a rendőrök az újpesti rendőrkapitányságra. 

 
Rágósdobozban volt a drog

A Szilágyi úton haladt két férfi – H. Attila és Gy. László, amikor a Szőnyi úthoz érve igazoltatta őket egy rendőrjárőr. Miután az illetők eleget tettek a rendőrök felszólításának, a két járőr úgy döntött, ruházatátvizsgálást látnak szükségesnek. H. Attila sportfelsőjének egyik zsebéből rágógumi-tartó műanyag tégelyek kerültek elő, amelyekben összesen 19 csomag alufóliába csomagolt cannabis származékot találtak a rend őrei.

A két férfit a rendőrségre előállították, egymástól elkülönítve kérdezték ki őket. H. Attila a rendőr kérdésére elmondta, hogy a drogot aznap kora délután a Járműtelep villamosmegállónál vásárolta egy férfitól. A vallomás szerint az eset úgy történt, hogy a villamos felé haladva elment egy férfi mellett, érezte, hogy az illető cigarettájának jellegzetes „füves cigi” illata van. Megkérdezte hát az illetőt, nem adna-e el neki maruhuanát. Mint az a történetből sejthető, az üzlet megköttetett, harmincezer forintért 18 adag cannabist vett – állítása szerint saját fogyasztásra. Az eladó a kábítószert rágógumis dobozokba helyezve adta át számára, a vevő nem számolta meg, pontosan hány adagot is vásárolt.

Mivel a villamos hosszabb ideig nem érkezett meg a megállóba, gyalogosan indult a Szilágyi úton tovább.

H. Attila elmondása szerint véletlenül futott össze Gy. Lászlóval, barátja a drogvásárlásnál nem volt jelen.

Gy. Lászlónál a rendőrök nem találtak kábítószert, ő tagadta azt is, hogy tudna arról, barátjánál drog van. A történetet azonban kicsit másképpen mesélte, szerinte telefonon megbeszélték előre, hogy találkoznak, együtt mennek Újpalotára. László állítása szerint utoljára két hónapja, H. Attila saját elmondása szerint az elfogás reggelén fogyasztott kábítószert.

A két férfi ellen büntetőeljárás indult kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt.

 
Fegyverrel hadonászott az őr

A Galopp utcában is dolguk akadt az újpesti rendőröknek október hónap elején. A bejelentő egy házaspár volt, akik gyermekükért mentek, hogy hazavigyék táncóráról. Amíg a férfi várt, leült egy székre, nála lévő sporttáskáját pedig a mellette lévő ülőalkalmatosságra tette. Mivel kicsit figyelmetlen volt, a táskát féloldalasan rakta a székre, az leesett onnan. Az eset eddig a pontig hétköznapi, még akkor is, ha a táska csattanva ér földet.

Ám ami rendőrségi üggyé tette a dolgot, az az, hogy az intézmény biztonsági őre, aki az eset történtekor szintén az aulában volt, odament a gyermekére váró férfihez és kérdőre vonta – keresetlen stílusban – hogy ugyan miért csapkod az aulában. Mindeközben megérkezett a gyermek is, mivel véget ért a táncóra, a család elindult a kijárat felé.

A biztonsági őr azonban még mindig úgy érezte, hogy végre eljött az ő ideje, rendre utasítja a férfit. Kiabált vele is, a feleségével is, közölte velük, hogy legközelebb csak akkor engedi be őket az intézménybe, ha belépőkártyával rendelkeznek.

Mivel a férfi még mindig nem igazán értette, miért is beszél velük így az őr, megkérdezte tőle, hozzátéve, hogy ő bizony semmiféle okot nem adott rá sem szóban sem tettben.

Amikor visszafordult az apuka, látta, hogy a biztonsági őr egy fegyvert vesz elő a nadrágzsebéből és annak csövét ráirányítja. Ettől nyilván nem lett nyugodtabb, nem kapott választ a kérdésére. A család sietősen távozott, becsapták maguk mögött az ajtót idjedtükben. A csukódó ajtó a biztonsági őr fejét eltalálta, szemüvegét leverte, a szemüveg egyik szára eltörött.

Miután kiértek, a zaklatott családfő értesítette a rendőrséget.

A rendőrök meghallgatták a biztonsági őr álláspontját is, ami nagyjából megegyezett a férfi által elmondottakkal. A különbség csupán annyi volt, hogy szerinte az apa lecsapta táskáját a földre.

A vizsgálat során kiderült, hogy a riadalmat keltett fegyver egy gáz-riasztó típus, arra vonatkozó fegyvertartási engedéllyel az őr nem rendelkezett.

A fegyverrel hadonászó biztonsági őr ellen az eljárást megindították az újpesti rendőrök.