Részleges Napfogyatkozás

  •  
  •  
  •  

Január 4-én délelőtt részleges napfogyatkozás lesz. Legutóbb 2008. augusztus 1-jén láthattunk részleges napfogyatkozást. Az ország különböző pontjain eltérő időpontokban kezdődik és ér véget a különleges égi jelenség.

Január 4-én a délelőtti órákban – a megfigyelés helyétől függően – 76-78%-os részleges napfogyatkozás látható hazánkból. Legutóbb 2008. augusztus 1-jén láthattunk részleges napfogyatkozást.

Budapestről nézve a holnapi fogyatkozás 8:04:35-kor kezdődik, a fogyatkozás közepén, 9:27:26-kor a fogyatkozás nagysága 0,78, azaz a napkorong több mint háromnegyede takarásban lesz, ami a napfény észrevehető csökkenésében is megnyilvánul. A Nap ekkor is csak 13 fok magasan lesz a horizont felett. A fogyatkozás vége 10:57:26-kor lesz.

Napfogyatkozás idején égi kísérőnk, a Hold takarja el a Napot. A Hold kb. négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk, így a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat.

Mivel azonban a Hold közel van hozzánk, parallaxist mutat, vagyis egy adott időpontban a Föld különböző pontjairól szemlélve egy kicsit máshol látjuk az égen. A holnapi napfogyatkozás során számunkra a Hold nem fogja elfedni teljesen elfedni a Napot, ezért csak részleges fogyatkozást láthatunk.

Nagyon fontos, hogy a napfogyatkozást megfelelő fényvédő rétegen keresztül nézzük, különben a szemünk komoly károsodást szenvedhet. A napszemüveg nem elég!