Réthelyi: Auschwitz Magyarországhoz is tartozik

  •  
  •  
  •  

A zsidó vallási hagyományokra való tekintettel vasárnap rendezték meg az Élet Menetét. A fáklyás felvonulás szervezésében a MAZSIHISZ és civil szervezetek mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a Fővárosi Önkormányzat is részt vett – a program elején Tarlós István mondott beszédet.

A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából fáklyás felvonulással emlékeztek ma az áldozatokra – zsidókra, romákra, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is, akik bátran szembeszállva a nyilasokkal, mentették az üldözötteket.

A holokauszt magyarországi emléknapja, április 16-a ebben az évben szombatra esik. A zsidó vallásra való tekintettel azonban nem aznap, hanem április 17-én, vasárnap tartották meg a rendezvényt. A megemlékezés 17 órakor a Klauzál téren kezdődött a Szilvási Gipsy Folk Band fellépésével, majd Tarlós István, Budapest főpolgármestere mondott beszédet és indította el a 9. Budapesti Élet Menetét.
Az emlékezők fáklyákkal a kezükben a Nagymező utcán keresztül vonultak át a Kossuth Lajos térre, ahol az ott felállított színpadon folytatódott a program több neves művész közreműködésével, emlékbeszédekkel és az Élet Menete Emlékplakettek átadásával a Világ Igazai kitüntetettjeinek.

Tarlós István főpolgármester nyitóbeszédében hangsúlyozta: az emlékezés célja “Tiltakozni a népirtás ellen, amely mindnyájunk szégyenére megtörtént”.

“Auschwitz (…) az igazolhatatlan tettek metaforája lett”. A haláltábor színhelye “a magyar történelmi valóság teljességgel dokumentált terepe, amely sohasem tartozott Magyarországhoz, majd a negyvenes években Magyarország része lett” – fogalmazott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a rendezvény Alkotmány utcai helyszínén.

Előzőleg Kövér László parlamenti házelnök mondott beszédet a Terror Házánál tartott megemlékezésen. – Akiket innen elvittek, azoknak többé sem neve, sem jövője, sem reménye nem maradt. Auschwitz után többé semmi nem lett már ugyanaz – mondta Kövér László. – Hatvanhét év telt el, de a Holokauszt pusztítását mégsem tudtuk földolgozni. A magyar kultúra és magyar élet ennyi idő után is szédül a vérveszteségtől.

A színpadon fellépett közreműködött Markovics Zsolt rabbi, Polyák Lilla színművész, Bródy János előadóművész, Korcsolán Orsolya hegedűművész, Lukács Sándor színművész, Budapest Klezmer Band, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig videoüzenetben szólt a résztvevőkhöz.

A program végén 600 fehér léggömböt eresztettek az égbe a 600 ezer magyar áldozat emlékére.


Az Élet Menete Alapítvány 23 éve alakult nemzetközi szervezet, amely jelenleg 53 tagországot számlál. Az intézmény éves rendszerességgel Auschwitz-Birkenauba is szervez emlékező utakat, idén április 30. és május 2. között.
Május 2-án 11 órakor Auschwitzban a 18-as számú Magyar barakk előtt, Rogán Antal parlamenti képviselő, az V. kerület Polgármestere mond emlékbeszédet a zarándokoknak.