Riasztást adtak ki szinte az egész országra

  •  
  •  
  •  

A korábban kiadott másodfokú figyelmeztetést csütörtökön mindenhol mérsékelte a Meteorológiai Szolgálat, de ezzel együtt több további megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt. Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban sok esőre, illetve zivatarokra kell készülni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök kora reggeli veszélyjelzése szerint jelenleg mind a várható heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint a főváros területén.

Emellett két további megyében – Győr-Moson-Sopron és Vas – csak a felhőszakadás miatt van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés. Vagyis ezeken a területeken is arra kell készülni, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtök délelőtt az ország nyugati harmadán fordulhat elő kis eséllyel, gyengébb intenzitású zivatar. Majd délutántól előbb a Dunántúlon, majd a középső és északi országrészben is jelentősen nő a zivatarok kialakulásának esélye. A Tiszántúl legnagyobb részén viszont éjfélig nem valószínű csapadék – tették hozzá. Kiemelték: a nyugati, északnyugati megyéket leszámítva olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket óránként 90 kilométer feletti széllökések és jégeső kísérhet.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 32, de a Nyugat-Dunántúlon 19 és 24 fok között várható. Késő estére 15-23 fokig hűl a levegő. Az UV-B sugárzás maximuma csütörtökön is elérheti a 6,5-ös értéket, amely már erős sugárzást jelez. E szerint akár 20 perc alatt is le lehet égni a napon.