Robotrepülők Újpestről

  •  
  •  
  •  

Újpest egyik legkülönlegesebb vállalkozásánál tett hivatalos látogatást Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs ügyekért felelős államtitkára. Az államtitkár arról tájékozódott, milyen lehetőségek rejlenek többek között az űrkutatás hazai fejlesztésében.

Az újpesti székhelyű BHE központjában először volt jelen kormányzati szintű egyeztető partner március közepén, amikor Nyitrai Zsolt infokommunikációs ügyekért felelős államtitkár tett látogatást a Közép-Kelet Európában egyedülálló tudásközpontban. A látogatáson részt vett Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is.

A csaknem 70 dolgozót, köztük 35 mérnököt foglalkoztató BHE három fő területen végez kutató, fejlesztő, gyártó tevékenységet. A mobil távközlés terén ma már az egész európai piacon beszállítóként vesznek részt, de foglalkoznak kormányzati, védelmi technológiák fejlesztésével, kutatásával is. Ezen a területen már most is rendelkeznek olyan radartechnológiával, amely az utolsó csavarig magyar fejlesztés. Legérdekesebb profiljuk mégis a robotrepülő, és az űrtechnológia.

Nyitrai Zsolt elmondta, infokommunikációs államtitkárként elsősorban arra kíváncsi az üzemben, milyen kitörési pontokat jelent a cég tevékenysége a hazai gazdaság szempontjából.

Bár a BHE korábban abszolút piacvezetőnek számított a régióban, néhány korábbi kormányzati döntés, illetve azok elmaradása miatt, ma már Csehország vette át a vezetést. Ennek ellenére továbbra is a BHE-ben, Újpesten működik a régió tudásközpontja. Solymosi János űrkutatási és védelmi igazgató szerint akár saját műholdat is képes lenne az ország építeni a BHE tudásbázisán. Az igazgató ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy az ország minél előbb csatlakozni tudjon az Európai Űrügynökséghez. Ehhez kormányzati szándék és támogatás szükséges, mivel 1997-ben, az akkori kormányzat nemtörődömsége miatt egyszer már zátonyra futott ez a kezdeményezés.

(Hámori László)