Romlott a közbiztonság a fővárosban

  •  
  •  
  •  

A BRFK 2010-es beszámolója szerint romlott a főváros közbiztonsága. Nem kicsit. Az újpesti kapitányásg beszámolójából az derül ki, hogy a fővárosi tendenciához képest, nálunk még mindig jók a felderítési mutatók.

Szerdai ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2010-es beszámolóját, melyet Tóth Tamás rendőrfőkapitány készített. „Ez az éves beszámoló egy rendhagyó beszámoló, mivel az általunk használt Enyübs statisztikai rendszer is szokatlan adatokkal szembesített minket. A 2010. évben regisztrált bűncselekmények száma a korábbi években tapasztalt csökkenést illetve stagnálást követően emelkedést mutatott” – olvasható a dokumentumban. A rendőrfőkapitány szerint ez részben betudható annak, hogy a gazdasági válság növekedést gerjesztő hatása igazán 2010-ben volt kimutatható. Másrészt az emelkedésben szerepe lehet szerinte a statisztikai rendszer átalakulásának, modernizálásának.

A leggyakoribbak tavaly is a vagyon elleni bűncselekmények voltak, ezek az összes regisztrált bűncselekmény 70 százalékát teszik ki. Csak a kocsilopások száma csökkent, a lopások, lakásbetörések, rablások, kocsifeltörések gyakoribbá váltak. Megszaporodtak a fiatal- és gyermekkorúak sérelmére elkövetett, főként mobiltelefon megszerzésére irányuló rablások is. 2010-ben 3849 személy elleni bűncselekményt követtek el Budapesten, 14 százalékkal többet, mint az előző évben. 78 gyilkosság történt. A rendőrök által elkövetett bűncselekmények száma csökkent, a 2009-es 83-ról 60-ra. 2010-ben a BRFK illetékességi területén 24 esetben derült fény korrupciós cselekményre, amelyekben 43 rendőr felelőssége merült fel.