Rongálás a Farkas-erdőben

  •  
  •  
  •  

Példátlan rongálásról ír weboldalán az Erdőmentők Alapítvány. Valaki a napokban ugyanis szándékosan szedte le és törte össze a madáretetőket a Farkas-erdőben, noha az énekesmadarak számára szabad kihelyezni élelmet. Utánajártunk, hogy mit tehetünk mi egyszerű állampolgárok, ha rongálást, károkozást észlelünk az utcáinkon, parkjainkban.

A weboldalon közzétettek tanúsága szerint láttak is valakit, ám amikor kérdőre akarták vonni, a férfi elszaladt. Az összetört etetőkről egyébként fényképek árulkodnak. Utánajártunk, hogy hasonló esetben bizonyítékul szolgálhatnak-e a fényképek, és mit tehetünk, ha mi magunk bukkanunk nyomokra.

Horváth Szabolcs r. alezredes, Újpest rendőrkapitánya azt mondta, a rendőrség a hasonló cselekményekről elfogadhat bizonyítékul fotókat. Felhívta a figyelmet, hogy bármit észlel a bejelentő, lehetőleg ne nyúljon a bizonyítékokhoz, hanem értesítse a rendőröket, akik külön eljárás szerint végeznek nyomrögzítést. Az egyenruhások emellett olyan dolgokat is kiolvashatnak a látottakból, amik alapján következtetni lehet arra, hogy pontosan mi és hogyan történt.

– Ha valaki jogellenes cselekményt vagy annak gyanúját észleli, ne mérlegeljen, mi és hogyan történhet(ett), ne járjon utána, hanem azonnal értesítse a rendőröket – tette hozzá.

A konkrét üggyel kapcsolatban Pinkóczi József, a közterület-felügyelet osztályvezetője lapunknak elmondta, motoros járőreik rendszeresen ellenőrzik a Farkas-erdőt, azonban a rendszeres figyelem ellenére is előfordul rongálás, szemetelés.

– A madáretetők tönkretételéhez hasonló cselekmények a rendőrség hatáskörébe tartoznak. Természetesen, ha tetten érjük az elkövetőt, intézkedünk, és a bejelentéseket is fogadjuk. Mobiltelefonnal ma már bárki dokumentálhatja, mit történt – mondja Pinkóczi József.

Hozzáteszi, a szemetelőkkel folyamatos a küzdelem. A Városgondnokság erőn felül (az erdő fenntartója nem Újpest Önkormányzata) egész évben hónapról hónapra takarítja az Farkas-erdőt. Sajnos visszatérő jelenség, hogy ismeretlen rongálók kommunális hulladékot hordanak az erdőbe, az évente felújított pihenőhelyekre, tűzrakó helyekre, erdei sétányokra. A szemetelés megfékezésére a polgárőrökkel összefogva visszatérő ellenőrzéseket hajtanak végre, de sajnos mivel a rongálások időpontja véletlenszerű, a tettenérés a hivatalos szerveknek sem könnyű.

Helyi rendelet szól az állatetetésről
Az utcán vagy vadon élő álatok etetését helyi rendelet szabályozza. A rendelet alapján a galambok etetése kifejezetten tiltott, ürülékük ugyanis fertőzések forrása lehet, nem beszélve arról, hogy az épületeket, erkélyeket, járdákat a csapatokban fészkelő galambok beszennyezik. Az énekesmadarakat azonban nem tilos etetni, sőt, mivel védett fajok is megtalálhatók közöttük védelmükben az önkormányzat Újpest parkjaiban több helyen is helyezett ki madáretetőket. Ezeket az építményeket úgy alakították ki, hogy a galambok nem férnek hozzá az oda elhelyezett élelemhez, ez csak a kisebb testű énekes madaraknak lehetséges. Ilyen madáretetőket, nem csupán az erdőbe, hanem például erkélyre, közeli fára is ki szabad helyezni. A téli időszakban az etetőkbe mindenki helyezhet ki magokat a madarak részére, aki szeretne gondoskodni a hidegben itt telelő apróságokról.

M. Orbán András