Rossz címzettnek küldte el a fővárossal „konzultáló” levelét a kormány

  •  
  •  
  •  

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége volt főtitkárának küldte el „egyeztető” levelét a kormány, a jelenlegi vezetés így meg sem kapta a dokumentumot – írja keddi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester pár napja figyelmeztette a miniszterelnököt arra a kötelességére, hogy az Európai Unió által Magyarországnak adott 7 milliárd eurós válságkezelő támogatás felhasználásáról egyeztetnie kell az önkormányzatokkal.

Erre reagálva Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára közzé tett egy levelet, amelynek a címzettje a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének főtitkára. A politikus ezzel kívánta bizonyítani, hogy a brüsszeli válságkezelő támogatás ügyében igenis folyik egyeztetés a főváros és a kormány között.

„Kis probléma, hogy annak a hölgynek sikerült levelet küldeni, aki az előző városvezetés idején volt a szervezet főtitkára. Már jó ideje nem az” – mutat rá Karácsony Gergely.

 

 

A kormány arra is hivatkozik, hogy a megyei jogú városok is kaptak egyeztetésre hívó levelet. Ezeket azonban nem a polgármestereknek, hanem a jegyzőknek küldték, s a főpolgármester szerint „konkrét tervek helyett egy lózung gyűjteményhez várták a jegyzők észrevételeit, ez erős jóindulattal sem nevezhető érdemi egyeztetési szándéknak”.

Ez a levél nem az a levél

Orbán Balázs a Budapest és a kormány közötti „konzultáció” bizonyítékaként közzétett egy válaszlevelet, amelyet Karácsony Gergely írt a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának, s amelyben „további egyeztetéseket” szorgalmaz. Csakhogy ennek a levélváltásnak a témája nem a járvány okozta károk helyreállítására küldött uniós források elosztása, hanem egy olyan program, amelyet a rendes hét éves brüsszeli költségvetésből finanszíroznak – mutatott rá megkeresésünkre a főváros.

Karácsony Gergely szerint „a kormány elsunnyogni akarja az egyeztetéseket, nem elkezdeni”. Ugyanakkor rámutat: a valódi konzultációt nem „úszhatják meg”, mert „az Európai Uniótól kapott pénz nem a kormányé, hanem az országé, azzal nem lehet úgy bánni, ahogyan eddig kezelték az uniós forrásokat”.

, , , , ,