Rúzsa Magdi, Caramel és a 4For Dance a sztárfellépők között

  •  
  •  
  •  

A világon először Magyarországon tartanak olyan rendezvényt, melyet fogyatékos emberek szerveznek azzal a céllal, hogy „egészségeseken” segítsenek. Az értelmi sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes kezdeményezésére fogtak össze sérült emberek, hogy november 14-én a Sportarénában népszerű sztárokkal közösen nagyszabású koncertet adjanak, melynek bevételét hátrányos körülmények között élő árva gyerekek javára fordítják. A koncert fővédnöke Sólyom Erzsébet, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, védnökei: Göncz Árpádné és Mádl Dalma.

A hivatalban lévő és a már leköszönt köztársasági elnökök feleségei és hazai sztárok álltak a Nemadomfel Együttes kezdeményezése mellé, hogy támogassák azt a koncertet, mellyel sérült emberek nyújtanak segítséget rászoruló „egészségeseknek”. A profi show-elemeket felvonultató, különleges zenei csemegéket tartogató koncertből befolyó támogatásokat a Böjte Csaba által szervezett, Dévai Szent Ferenc Alapítvány árvái javára fordítják.
 
„Mindenkinek felelőssége és kötelessége, hogy a szűkebb és tágabb környezetében élőkön a saját módján segítsen. Ezt ismerte fel a Nemadomfel Együttes is, akik most saját tudásukat ajánlják fel rászorult gyerekeknek” – nyilatkozta Papp Szabolcs, a rendezvény szóvivője, aki maga is mozgásban akadályozott, hiszen kerekesszékkel közlekedik. Ezek a gyerekek Böjte Csaba dévai árvái. Böjte Csaba 1992 óta fogadja oltalmába a nyomorúságos körülmények között élő utcagyerekeket, ad nekik ételt, ágyat, szeretetet. Ma már az egykori ferences kolostorban több mint 1500 gyermek nevelkedik, belőlük 700-an bentlakásos otthonokban.
 
Ma Magyarországon, közel 600 ezer fogyatékos ember él. A közvetlen családtagokat is számítva majdnem 2 millió embert érintenek a fogyatékossággal együtt járó nehézségek. A rendezvény szervezői ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel szeretnék bebizonyítani, hogy a hátrányban élők és a fogyatékosok is képesek értékteremtő munkára, és nem csak kapni, hanem adni is tudnak. Szeretnének példát mutatni mindenkinek, hogy bármilyen élethelyzetben van lehetőség az összefogásra és az önzetlen segíteni akarás és az egymás iránti felelősség érzet megélésére. „Szeretnénk megtölteni a Papp László Sportarénát, és ezzel lehetőséget nyújtani mindenkinek, hogy támogasson egy jó ügyet” – mondta Papp Szabolcs.
 
“Azok adnak most, akiknek mások szemében kevesebbjük van; ám ez által mindnyájan gazdagabbak leszünk.” – hangsúlyozta gondolatait a rendezvénnyel kapcsolatban Sólyom Erzsébet asszony, a rendezvény fővédnöke. Hozzátette, “A „Nem adom fel!” lelkületre ma mindenkinek szüksége van Magyarországon.”
 
 
„Ezelőtt 15 évvel, azért hoztuk létre a Kézenfogva Alapítványt, hogy országos szinten összefogjuk és erősítsük azokat a civil szervezeteket, melyek az értelmi- és halmozottan fogyatékos, autista embereken segítenek – mondta Göncz Árpádné, Zsuzsa asszony, a rendezvény egyik védnöke. – Az intézményekben és a családokban elrejtetten élő sérült embereket szerettük volna megismertetni, elfogadtatni a többségi társadalomban élőkkel.
Egyik célunknak a közvélemény formálását tekintettük. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Kézenfogva Alapítvány és partnerszervezetei programjainak, kibővült, vállalt feladatainak köszönhetően nagyot léptünk előre. Ez a rendezvény, azzal, hogy a fogyatékos emberek nyilvánosan kiállnak a nagyközönség elé új lendületet ad a munkánknak, és nagyban segíti a fogyatékos emberek elfogadását.”
 
„Csodálatosnak tartom, hogy sérült emberek szeretnének segíteni árva gyermekeken, példa értékű ez, elanyagiasodott világunkban! – mondja Mádl Dalma asszony. – Kötelességünk lenne mindannyiunknak őket, a hátrányos helyzetben élőket felkarolni, segíteni. A szeretet, amit adhatunk ezeknek a gyermekeknek, a legfontosabb. Tudniuk, érezniük kell, hogy szükség van rájuk is. Böjte Csaba nyitott szívvel, nyitott szemmel járva ismerte fel ezt a feladatot, végzi a munkáját. Mindenki, aki ebben őt segíti, sokat tanul tőle, könnyebb lélekkel jön haza.”
 
A rendezvény a jótékonyság mellett különleges zenei élményt is tartogat.  

Nemadomfel Együttesről

Értelmileg akadályozott előadók hozták létre az együttest 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg az EMI gondozásában. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült. Az Együttes tagjai pedig 2006 decemberében – az esélyegyenlőségért végzett munkájukért – miniszteri kitüntetést kaptak. A zenekar mögött az elmúlt években több száz fellépés van. A Nemadomfel Együttes olyan sztárvendégeket hív színpadra, mint Rúzsa Magdi, a 4For Dance, Caramel, Kiki, Miller Zoltán, a Salsamor Táncegyüttes, Oláh Ibolya és Kállay Bori. Az est házigazdái Vitray Tamás és Várkonyi Attila.