•  
  •  
  •  

Milyen elven működik az utólagos bíráskodás, videó alapján történő eltiltás?

Kabát Pétert az Újpest játékosát most már jogerősen utólag, videó felvétel alapján tiltották el két mérkőzéstől. Ugyanezen fordulóban a Kecskemét-Ferencváros mérkőzésen, álló játéknál Leonardo szándékosan megütött egy kecskeméti játékost, ami a felvételen látszódik.

Mivel az Újpest TV tisztán szeretne látni, kérdést tettünk fel Önöknek arról, hogy ezen új, utólagos videó alapján történő eltiltások gyakorlata hogy működik. Szeretnénk leszögezni, hogy az ÚKTV szerkesztősége senkit sem szeretne büntettetni, sem a Ferencváros csapatát, sem a labdarúgóját, Leonardót!

Csupán azt az elvet szeretnénk megérteni, amelynek alapján születik illetve nem születik döntés különböző kérdésekben a Fegyelmi Bizottságnál.

Minden sportszerető ember érdeke, hogy egységes szempontok szerint működjön a szankcionálás! Vagy van utólagos eltiltás vagy nincs, videó alapján. De olyan, hogy egyszer van, egyszer meg nincs, örök vitát fog generálni!

Ezért továbbra is várjuk a választ arra, hogy a videón látható esetben az érvényben lévő szabályzat szerint milyen ítéletet kellett volna hoznia a játékvezetőnek, ha látja a történteket.

Amennyiben nem látta és később sem írja bele a játékvezetői jelentésbe az esetet, kik és hogyan jelezhetik a durva, sportszerűtlen magatartást a fegyelmi bizottság felé?

A tegnapi napon, az MLSZ-hez intézett kérdésre a következő válasz érkezett:

„Mivel a Fegyelmi Bizottság független, tevékenysége pártatlan, az MLSZ kommunikációért felelős munkatársaként a Fegyelmi Bizottság döntésével kapcsolatban korlátozott hatáskörrel válaszolok az általad megfogalmazott felvetésre.

Az MLSZ tevékenységét mindenkor a Fair Play és a versenysemlegesség határozza meg, és a szövetség ezt várja el a labdarúgás valamennyi szereplőjétől is.

A Fegyelmi Bizottság elsődlegesen a játékvezetői és az ellenőri jelentések alapján rendelhet el fegyelmi eljárást, és a Fegyelmi Szabályzatban foglaltak szerint hozza meg döntéseit.

A Fegyelmi Szabályzat szerint a Fegyelmi Bizottság elnökének joga van fegyelmi eljárást indítani azokban az esetekben is, amikor olyan cselekmény jut tudomására, amelyet a mérkőzés játékvezetője a pályán nem vett észre, ezért nem szankcionált.  Kabát Péter esetében a mérkőzés közben a játékvezető nem vette észre a durva szabálytalanságot, de a mérkőzést követő napon kiegészítő jelentésben jelezte a Fegyelmi Bizottság számára az esetet.

A Fegyelmi Bizottság tájékoztatása szerint a leveledben  említett eset után kiegészítő játékvezetői jelentés nem készült, így a Fegyelmi Bizottságnak nem volt információja a történtekről,  ezért nem indult, nem indulhatott hivatalos fegyelmi eljárás.”

Köszönettel,

Gergely Gábor ÚKTV sportszerkesztő

https://www.youtube.com/watch?v=fQdVSoSQKbQ&feature=youtu.be