Sárkányhajót kormányoz az olimpiai bajnok

  •  
  •  
  •  

A sárkányhajózás sportja Dél-Kínából származik. Több mint kétezer éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik. A hagyományt Kínában azóta is ápolják, és minden évben megtartják a sárkányhajóünnepet. Európában csak a nyolcvanas évek végén kezdett ismertté válni a sportág. Hazánkban is egyre népszerűbb a sárkányhajózás. Számtalan szakosztályban húzzák az evezőket a kenusok, az egyik legsikeresebb közöttük a Merkapt Sárkányok csapata, amelynek edzője és kormányosa az olimpiai bajnok Horváth Csaba, a népszerű Indián.

 – Mondhatjuk, hogy a hajóból soha nem lehet kiszállni?

– Tényleg így van. Moldova György után szabadon: akit a Duna vize megcsapott, soha nem menekülhet tőle. Ezért is vállaltam a feladatot, hiszen így napi szinten csodálhatom a folyót, és hódolhatok imádott sportomnak.

– A sárkányhajó nem igazán kenu.

– Rengeteg a hasonlóság, de azért nagy a különbség. A kenuban térdelnek a versenyzők, és kicsi, könnyű és nagyon labilis a hajó is. A tizenkét méter hosszú sárkányhajóban húszan gyürkőznek egyszerre, és ülnek a súlyos, mázsákat nyomó, szinte felboríthatatlan batárban. A technika, a lapátkezelés viszont hasonló, és ennek csiszolásában tudok a legtöbbet segíteni a versenyzőimnek.

– Férfiak és nők együtt eveznek.

– Ráadásul sportmúlt sem szükséges ahhoz, hogy valakiből igazi sárkányos váljon. Ha mondhatom, talán ez benne a legjobb, a legizgalmasabb. Persze a régi kajakosok és kenusok sem hiányoznak a sárkányhajósok táborából. Jó érzés, hogy az öregekkel így állandó a kapcsolat.

– Bizonyíték erre, hogy az UTE vízitelepén találkoztunk, ahová a felkészülési időszakban befogadtak benneteket.

– Szerencsére nagyon jó a kapcsolat az újpesti klubbal. Szeretettel látnak bennünket a tanmedencében és a konditeremben is.

– Gyerekeket nem láttam az edzésen.

– A srácok kezdjenek kajakozni, kenuzni, és tanuljanak meg úszni! A sárkányhajózás inkább a felnőttek sportja. De ez nem zárja ki, hogy a család együtt sportoljon, hiszen ameddig a szülők sárkányoznak, a gyerekek kajakozhatnak vagy kenuzhatnak.

– Lehet, hogy olimpiai bajnok leszel sárkányhajózásban is?

– Egyelőre nincs rá esély, hiszen nem szerepel a játékok műsorán. Bár, ahogy a történéseket figyelem, gondolok a birkózás körüli mizériára, nem kizárt, hogy leszek én még olimpikon.

(Gergely G.)