A legtöbb étel elképzelhetetlen savanyúság nélkül. A vasárnapi rántott hús mellé kiváló a kovászos uborka, de egy szelet vajas kenyér savanyú káposztával is mindig jól esik a gyomrunknak. Manapság nagyon nehéz minőségi savanyúságot találni, a boltokban egyszerűen lehetetlen. Az Újpesti Piacon ebből sincs hiány.
Az Újpesti Piac és Vásárcsarnokban megismerkedtünk Szabados József és feleségének, Katalinnak az üzletével, ahol mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő savanyúságot.
– A savanyúságaink 90%-ban a saját termesztésű zöldségekből készülnek. A régi klasszikusok, úgymint a hamisítatlan vecsési savanyú káposzta vagy a sváb káposztasaláta mellett igyekszünk mi is fejlődni, és a kor igényeinek megfelelően újdonságokkal, különlegességekkel előrukkolni. Így született meg például a saját készítésű Börze salátánk és a Mongol salátánk, ami vegyes zöldségekből áll össze, illetve vannak olyan ínyencségeink is, mint a savanyított szilva, ennek van fokhagymával töltött változata is, bébicékla, savanyú káposztával töltött uborka, paprika és dinnye is – mutatta be nekünk termékeiket Szabadosné Schiller Katalin.
A savanyú káposzta ma már „hungarikumnak” számít. Magyarország több területén készítenek minőségi savanyított termékeket, de az igazi savanyúságokat kétségkívül a vecsésiek készítik. Katalinékat az Újpesti Piac 38. üzletében lehet megtalálni.
Tudta?
A savanyú káposzta kiemelkedő C-vitamintartalma miatt a tengerészek már több száz évvel ezelőtt is ezzel védték magukat egyes hiánybetegségek, például a skorbut ellen.
Fotó: magyarorszagom.hu