Se áruház, se lakóház nem épülhet a Víztorony mellett 

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban felmerült, hogy a Víztorony melletti zöld területen lakóház, vagy bevásárlóközpont épülhet. Az Újpest Médiának az illetékesek határozottan cáfolták a híresztelést.

Minden alapot nélkülöző pletykák láttak napvilágot arról, hogy eladják az újpesti víztorony mellett található 4800 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonban lévő telket. Az állítás terjesztői már bevásárlóközpontot, illetve több száz lakásos épületeket képzeltek a Szigeti-lakótelep egyetlen egybefüggő és utolsó érintetlen zöldterületére. Az értékesítési szándékkal pedig burkoltan a IV. kerületi önkormányzatot gyanúsították. Csakhogy a telek egyrészt a fővárosé, másrészt ők sem akarják eladni.  

Az Újpest Médiának a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) illetékese elmondta: Budapest nem tervezi a Víztorony melletti zöldterület értékesítését, a kerület népszerű parkja tavaly ősszel mindössze tájékoztató jelleggel került fel a főváros ingatlankínálatát feltérképező honlapra.  A cég az ingatlant nem hirdette eladásra, annál is inkább, mert Szabó Balázs, a választókerület képviselője és Újpest vezetése is azonnal és határozottan jelezte: nem szeretnék, ha a 4800 négyzetméteres zöldterületet magánkézbe adnák.  

Czigler László, várostervezésért, közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester elmondta: a fővárosi vagyonkezelő cég vezérigazgatója, Barts J. Balázs és Déri Tibor polgármester fölvették a kapcsolatot egymással, és megállapodtak abban, hogy a főváros mégsem értékesíti a területet, hiszen Újpest számára ez egy nagyon fontos zöldterület. A park ugyanakkor csak tegnap került le a fővárosi cég honlapjáról.

„Így az is megnyugodhat, aki korábban komoly beruházásokat vizionált itt” – jegyezte meg az alpolgármester. Hozzátette: ha az, aki ezt az álhírt bedobta a köztudatba, megkereste volna az önkormányzatot, tájékoztatták volna a valóságról. Hangsúlyozta, hogy ha a főváros esetleg mégis el akarná adni ezt a területet, Újpestnek akkor is elővásárlási joga lenne rá.

Az ügyben felemelte szavát Szabó Balázs, a 10-es számú választókerület önkormányzati képviselője is. Amikor a fővárosi vagyonkezelő ingatlankínálati oldalán megjelent a Víztorony melletti terület, „tiltakozó levelet írtam a BFVK-nak és szeptember 24-én mind a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság, mind a képviselő-testület ülésén tiltakoztam a telek esetleges értékesítése vagy beépítése ellen”mondta el az Újpest Médiának. Hozzátette: azt is javasolta a BFVK-nak, hogy a terület eladása helyett annak közpark funkcióját fejlesszék a jövőben, „hiszen a terület ideális helyszíne lehetne további szabadidős tevékenységeknek”.

Mártonffy István a kerület főépítésze az Újpest Médiának elmondta: ez a terület az ingatlanhasznosítók számára eleve nem volna túl jó fogás, hiszen vegyes intézményi besorolás alá tartozik. Vagyis ide főleg kulturális, szociális, egészségügyi épületet lehet elhelyezni, olyat, amely a 4800 négyzetméteres területnek legfeljebb a 10 százalékát veszi igénybe. Ez egy áruháznak irreálisan kicsi terület, lakásokat pedig nem is lehetne ide építeni.

Hozzátette: a területet a Víztoronnyal együtt tervezik majd hasznosítani. Újpest egyik legfontosabb jelképével kapcsolatban ötletpályázatot írtak ki, amelyet hamarosan lezárnak és kiértékelnek.

 

 

 

, , , , , , , ,