Segélykoncert a kárpátaljai magyarokért

  •  
  •  
  •  

„A mostani világpolitikai történések miatt ismét olyan helyzetbe került a magyarság, nevezetesen a kárpátaljai magyarok, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül.” Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselővel beszélgettünk a segélykoncert hátteréről.

A Károlyi Általános Iskola és Gimnázium ötödik éve ápol testvériskolai kapcsolatot a Beregszász közelében lévő Sárosoroszi falu általános iskolájával. A közel nyolcszáz fős magyar település nehéz időket él meg. A Károlyi iskola kezdeményezésére, Újpest Önkormányzat támogatásával, segélyakciót szerveznek a település iskolájának, az Erkel Gyula Zeneiskola közreműködésével.

– Ukrajnában háború dúl, a kárpátaljai magyarok pedig amellett, hogy kisebbségben élnek, veszélyben is vannak. A nehéz gazdasági helyzetet súlyosbítja a tény, hogy a magyarokat is besorozzák, a harctérre küldik. Mi békés eszközökkel kívánunk segíteni, koncertet szervezünk a támogatásukra – mondta el lapunknak a képviselő.

Ozsváth Kálmánt az újpesti Károlyi iskola igazgatója, Hirmann László kereste meg a kezdeményezéssel, hogy az önkormányzat támogatásával létrejöhessen a segélykoncert a piciny iskola megmentésére. A nyolc évfolyamos intézményben van olyan osztály, ahova csak 5-6 fő jár, de ez az iskola a falu megtartó ereje, a kultúra és a magyar szó megmaradásának alapja.

– Elindítottuk a 200 Ft Kárpátaljáért akciót, melyben újpesti iskolákba kihelyezett dobozokban gyűjtjük a pénzt a rászorulóknak, és az önkormányzat támogatásával kiterjedt segélyakciót szervezünk a település és a falu iskolájának támogatására – mesélte Ozsváth Kálmán, aki arra bíztatta a lakosságot, hogy aki nem tud eljönni a koncertre, támogassa egyéb adományokkal a kárpátaljai magyarságot.

A jótékonysági koncertet az újpesti Városházán rendezik meg 2015. március 14-én.

A rendezvény támogató jegye 2000 Ft/fő.
A szervezők szívesen fogadnak egyéb felajánlásokat, adományokat az alábbi számlaszámra:
A Fóti Károlyiak Alapítvány MKKB HU 61 10300002-20385505-00003285
Jegyek kaphatók az Újpesti Kulturális Központ intézményeinek portáin (Ifjúsági Ház, Ady Művelődési Ház, Helytörténeti gyűjtemény).

A jótékonysági akció védnökei Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester és Wintermantel Zsolt polgármester.

VG.