Segít az eligazodásban

  •  
  •  
  •  

Személyre szabott életmód-tanácsadás, egészségügyi szűrővizsgálatok, termékbemutatók, előadások, jógabemutató. Ezzel csábított március 26-ára az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház, az Újpest SZEI-vel, a BFKH Budapest IV-XV. Kerületi Népegészségügyi Intézettel és a Lisztérzékenyek klubjával közösen meghirdetett egészségnapjára. A szervezők nem csalódtak: teltházas rendezvényt könyvelhettek el a tavaszi megújulás jegyében.

Persze oktondiság lett volna, ha mindössze egyetlen napot szánnánk a tél nyomainak eltüntetésére. A megelőzésre, a mértékletességre és szervezetünk jelzésére, a folyamatos odafigyelésre minden standon és méréshelyen intettek bennünket.

Rendszeresen ellenőrzöm

– Nagyon szeretem a háziorvosomat, rendszeresen járok szűrővizsgálatokra, mégis felkeresem az egészséggel kapcsolatos rendezvényeket. – mondja Lipták Jánosné, aki majd 10 éve nyugdíjas. – Oldott légkörben, igazi beszélgetések során tájékozódom. –mondja elégedetten.
– Ellenőriztetném a vérnyomásomat, a vércukor értéket. – sorolja Révész Istvánné. – Az ember fél a fájdalomtól, meg attól, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülök, ha jön a betegség. – fűzi hozzá egy rendszeresen visszatérő látogató: Kati néni. A megelőzés ezért lényeges – sommáz, miközben a szomszédasszonya, Ica is megérkezik a terembe. – Én a látásomat szeretném ellenőriztetni, lehetséges, új szemüvegre van szükségem- kapcsolódik a beszélgetésbe, Majd elindulnak a nagyterembe, a rögtönzött szemészeti rendelőhöz. Bár szemmel láthatóan az idős-és a középkorosztály, s kiváltképpen az asszonyok állnak sorba-egy –egy vizsgálatra, jönnek a férfiak és fiatalok is.
 
Jó hangulatban telik a várakozás

Klotz Judit szervező és segítője, Megyeri Kati örömmel nézi a forgatagot, amely bábeli hangzavarral jár. Mindenki beszél, kérdez, cseveg. – Tíz órakor nyitottunk, fél 11-re már kiosztottunk hatvan sorszámot vércukor-és koleszterinszint mérésre. – Szemmel láthatóan jó a hangulat, senki nem idegeskedik, kivárja a sorát. – összegez Judit.

A jó értékért jutalom csoki jár
 
Győrfi Tünde, az Újpest SZEI Egészségnevelője, az egészségnapok aktív résztvevője és szószólója. Húgysavszintet mér. Ezúttal is magyaráz, ha szükséges nyugtatgat, a határértéken belül lévők ajándékot kapnak tőle: falat csokoládé. Jutalomfalat helyett tanácsot kapnak azok, akiknél problémát jelez a tesztcsík. Nem késlekedik a felvilágosítással, mi legyen a következő lépés. – Általában jó, a normális tartományon belüli étékeket mértem. Ennek örülök. Ahogy annak is: nagyon sokan visszatérő látogatók.


Magyar termékek

A tudósító tapasztalja, a prevenciót az életmód-tanácsadók és táplálék kiegészítőket bemutatók is szívügyüknek tekintik. Tudatosan az egészségért – olvasható egy plakáton, s ha az látogató körbetekint mindenki másként és másként gondoskodik erről. Itt is igaz a mondás: nem ajtóstól kell rontani a házba. Ami szembeötlő: a magyar termékek, és újpesti forgalmazók, nagy aránya. Leáldozóban hogy Amerikából, bőröndben érkezzem a vitamin. Dr. Nemes Katalin okleveles vegyészmérnök nagyon büszke a magyarok sikereire. Csupa olyan termékeket ajánl, amelyek nemcsak honi készítmények, hanem természetes anyagokból készítve segítik – többek között – a szervezet tavaszi nagytakarítását. – Minden ember más. Ha mégsem tapasztalja a vásárló a kívánt hatást, visszafizetjük a termék árát.

Mint a Rubik-kocka

A szomszédos standon a Rubik kocka sikeréhez hasonlítja a természetes alapanyagú és természetes kiszerelésű táplálék kiegészítők létét és terjedését Szórádiné Páll Rózsa. Aki szintén a prevenció, az előre gondolkodás híve. Abban is hisz munkatársaival együtt, hogy az általuk ajánlott termékcsaládot akár klubközösséghez tartozva is érdemes fogyasztanunk.


Biztos pont a rengetegben

Az egészségnapra kilátogató Wintermantel Zsolt polgármester jócskán túllépte a hivatalos programok közti látogatásra tervezett időt, olyan sok volt az érdekesség.
– Nem gondoltam volna, hogy egyszer a kávé fogyasztására ösztönöznek majd – mondta Újpest polgármestere annál az asztalnál, ahol egy egészséges változatot tesztelhettünk. Újpest polgármestere vállalkozott aurafotó készítésére, amelyet kielemezve megtudtuk: a város vezetője kreatív és optimista szemléletű, miközben a tennivalók „szívják” az energiáját. – Ez az első eset, hogy ilyen elemzésre vállalkoztam – mondja, és bevallom, körülbelül annyira hitem benne mint az ufók létezésében. Mégis, amikor a természetgyógyász felsorolta például a sportsérüléseimet, már megváltozott a véleményem. – Örülök, hogy ilyen népszerű , hasznos és eligazító is az egészségnap. Ma már olyan széles területet ölel fel például a természetgyógyászat, annyi dolog vesz bennünket körül, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik a rengetegben. Sokszor gondoljuk magunkat okosabbnak, pedig jó odafigyelni arra, hogy biztonságos élelmiszereket fogyasszunk, óvjuk egészségünket. Az önkormányzat és intézményei a szervezésen túl abban lehetnek a látogatók segítségére, hogy hiteles és megbízható forrást, ajánlatot nyújtsanak.
– Ez valóban így van- mondja később, búcsúzóul Klotz Judit, aki , maga is életmód- tanácsadó. Olyan résztvevőket hívunk és várunk, akik felé hosszú ideje töretlen a bizalom. .

B. K