Segíti a felújításokat az önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Az energiahatékonyságot támogató Zöld Beruházási Rendszer, Klímabarát Otthon panel programjához az újpesti önkormányzat is csatlakozott. Támogatásként kedvező feltételeket biztosított a lakóknak a közterület-foglalási engedély csaknem teljes elengedésével.

Az újpesti társasházak, illetve a kivitelezést bonyolító cégek megkeresték az önkormányzatot, segítséget kértek a lakóközösségek jelentős kötelezettséget igénylő beruházásainak támogatásában. Az önkormányzat, bár nem lehet közvetlen támogató, saját hatáskörben segítheti a közigazgatási területükön lévő társasházakat, lakásszövetkezeteket.

Mint dr. Molnár Szabolcs alpolgármestertől megtudtuk: egyeztettek a társasházak és a kivitelezők képviselőivel, és arra jutottak, hogy az önkormányzat leghatékonyabb támogatása az lenne, ha a közterület-használati díjat mérsékelnék. Főleg azért, mert a kivitelezés során jelentős terhet rak a társasházak nyakába, ráadásul a pályázatokban ez az összeg el sem számolható. A már hónapok óta érvényes döntésnek köszönhetően a pályázati nyertes társasházak számára a közterület-használati díjból kilencven százalékos kedvezményt adnak.

Jelenleg az Ugró Gyula utcában folynak munkálatok, a tervek szerint sorra kerülnek a Külső-Szilágyi úti, a Görgey utcai és az Árpád úti panelek is. összesen több mint 750 millió forintnyi beruházás valósul meg Újpesten. Ez a pénz az épületek tizenkét centiméteres ásványgyapot szigetelését, nyílászárók cseréjét, korszerű napkollektorok felszerelését fedezi.

Á.T.