Sgraffitóval díszített Szent László téri házak

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával.

Újpest kertvárosát a pamutházi lakásokkal és a négyszintes, lapos tetős lakóépületekkel Újpesten a Szent László (korábban Papp József) tér köti össze.

Felvételünk a Szent László teret az 1950-es években ábrázolja. Az első ötéves terv idején (1951–55) Pintér Béla tervei szerint épült, általában egyszobás lakásokból összesen 144 készült el, amelyek a funkcionalizmus értékes példái. A fotón szemben lévő, még épülő ház a Szent László tér 3., amelynek bal oldalán a Klauzál utca (túloldali sarkán a Pamutház), míg a jobb oldalán a Török Ignác utca vonala sejlik fel. Mai felvételünk is mutatja: a megnőtt lombkoronák szinte teljesen eltakarják ebből a szögből az épületet. 

Archív képünkön jól látható, a kész lakóház, a 4–5. számú ház, amelynek északi tűzfalát Domanovszky Endre (1907–1974) kétszeres Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész sgraffitója, a zene- és énekművészet dicsérete díszíti. A tér másik oldalán épült, Klapka György utcai, szintén egyszobás lakásokkal felépült tükörépület délnyugati homlokzatán két művész három sgraffitója díszlik. A Klapka György utcai, délnyugati homlokzat Kádár György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész Faültetők című alkotását ábrázolja. Az északi falon a szintén Munkácsy Mihály-díjas Göllner Miklós sgraffitója látható. 

B.K.