Sikeres megállapodás a Sziget fesztivállal

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata és a Sziget között évek óta zajló birtokháborítási per végére került pont 2011. április 7-én, 11.30-kor az újpesti Polgármesteri Hivatal polgármesteri tárgyalójában, ahol Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője közös megállapodást írt alá.

A felek hosszú egyeztetések és tárgyalások után jutottak el a peren kívüli megegyezésig. Mint ismert, 2007 óta zajlik egy bírósági per, amelynek felperese a IV. kerületi Önkormányzat, alperese pedig a Sziget Fesztivált szervező vállalkozás. A per a Sziget Fesztivál színpadi és egyéb programjainak túlzott, zavaró hangereje miatt folyt.

A most aláírt megállapodás értelmében a Sziget vállalja, hogy a fesztivál teljes ideje alatt, naponta 23.00-06.00 óra között betartja a legfeljebb 55 dB-t megengedő zajterhelést. Gerendaiék vállalták azt is, hogy a hanghatások csökkentése érdekében változtatnak a színpadok tájolásán, a jövőben hangszigetelő sátrakat, és hangerőszabályzó limitereket (olyan berendezéseket, amelyek automatikusan leszabályozzák a hangerőt, ha az eléri a határértéket) alkalmaznak, és az éjszakai órákban nem működtetik a Nagyszínpadot.

A Sziget Kft. kötelezettséget vállalt arra is, hogy amennyiben mégis túllépik a megengedett határértéket, naponta egymillió forint kötbért fizetnek az újpesti önkormányzatnak. Ha mindez ráadásul három napon is előfordul, a kötbér összege 10 millióra emelkedik.

A zajterhelést egyébként közösen ellenőrzik majd. Az önkormányzatnak ugyanis a megállapodás értelmében joga van javaslatot tenni a mérési pontok helyszínére, a Sziget Kft-nek pedig kötelessége e javaslatok figyelembevételével meghatározni a mérési helyszíneket, mégpedig úgy, hogy az önkormányzat által javasolt helyszínek közül minimum ötnek szerepelni kell a végleges listán.
Jó hír az újpestieknek, hogy a zajterhelés problémájának megoldása mellett a Sziget Kft., az önkormányzat közbenjárására, gesztusértékű felajánlásokat is tett. Ezek szerint többek között a Gyereksziget idején minden nap, óránként buszjáratot üzemeltetnek az újpesti családok számára, illetve részt vesznek az újpesti zenekarok számára rendezendő verseny zsűrijében, és a nyertes zenekarnak fellépési lehetőséget biztosítanak a Fesztiválon.