Sikeres nemzetközi találkozó a Karinthy iskolában

  •  
  •  
  •  

Iskolánk, a Karinthy Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a tavalyi évtől egy újabb nemzetközi Comenius iskolai projektben vesz részt az egész életen át tartó tanulási program keretén belül.

Célunk, hogy az együttműködő Duna menti országok: Németország, Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Magyarország megismerjék egymás kultúráját, a folyó menti városok történelmén és a hozzájuk kapcsolódó örökségeken keresztül. A munkanyelv az angol a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Minden alkalommal más országban találkozunk.

Az először Eszéket ismerhettük meg az elmúlt ősszel. Másodszorra április 6-tól 10-ig iskolánk látta vendégül a többi országot képviselő 46 vendéget. A felnőtteket, a tanárokat szállodában helyeztük el a város szívében, a külföldi diákokat tanítványaink szülei látták vendégül, ami nagy élményt jelentett a különböző nemzetiségű gyerekeknek és a mieinknek is, barátságok születtek. Köszönettel tartozunk minden fogadó családnak.

Tartalmas, színvonalas programokat szerveztünk a három napra. Bemutattuk iskolánkat, rendhagyó tanórákon vehettek részt a gyerekek, játékos manuális foglalkozásokon pl.: puli kutyát készíthettek, melyet örömmel és nagyon vigyázva ajándékba vittek haza. Közben a felnőttek megtervezték a további munka tevékenységeit, folyamatát.

A budapesti városnéző kirándulás során feledhetetlen élményt nyújtott a parlamentlátogatás angol idegenvezetéssel. Köszönjük Újpest polgármesterének, Wintermantel Zsoltnak, hogy lehetővé tette számunkra. A Citadella, a Budai vár, a Halászbástya, a késő délutáni dunai hajókirándulás lehetőséget adott, hogy büszkélkedhessünk csodálatos városunkkal. Kollégánk angol nyelvű idegenvezetése fővárosunk kultúráját és nemzeti értékeinket mutatta meg.

A második napon ünnepélyesen megnyitottuk a projekthez kapcsolódó, gyermekek munkáiból készült kiállításunkat, melyen a tankerületünk igazgatója, Házlinger György és az ÚV Zrt. igazgatóságának elnöke, Dr. Telek Zoltán üdvözölte a megjelenteket, az eseményekről az M1 televízió is készített felvételeket. Workshop keretén belül a gyerekek különböző technikákkal csodálatos vár maketteket készítettek. A „lovagi tornát”, és a sportversenyeket a tornateremben nagyon élvezték.

Az utolsó nagy, közös program Visegrádra vezetett, ahol élőben is megtekinthettük vendégeinkkel a várat, melyről már rengeteg információt adtunk. A környezet, a kilátás elragadtatással töltött el mindenkit. Végül Szentendre kacskaringós utcái, hangulatos házai, boltjai koronázták meg a napot. Az idegenvezetésről ismét saját tanárunk gondoskodott.

Örömmel és eredményesen zártuk a Budapesti projektet. Nagy izgalommal várjuk a következő találkozást Turnu Severinben, Romániában és Vidinben, Bulgáriában.

Gáliczné Móri Gabriella
Tagintézmény-vezető helyettes