Sikeresen elrajtolt a magyar műhold!

  •  
  •  
  •  

A BME-n felépített első magyar műhold, a Masat–1 hétfőn, budapesti idő szerint 11 órakor, vagyis a kétórás startablak kezdetén, terv szerint elindult a világűrbe Francia Guyanából az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétáján. Az eseményt eredetileg pár nappal korábbra, február 9-re tervezték, de az új platform indításáért felelős bizottság végül 13-ra tolta az indítást. A műszaki egyetem oktatói és hallgatói által fejlesztett űreszköz aprócska, mindössze egy kilót nyom, de annál többre képes.

Streaming by Ustream

Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet.

Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra.

A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

A felbocsátás helyszíne Francia Guyana, a kouroui űrközpont, ahonnan a magyar műhold több hasonló szatellittel együtt az ESA Vega-hordozórakétájának első küldetésében vesz részt.

A start előtt három és fél perccel minden rendszer startra kész, és elindul a visszaszámlálás, majd az indítást követően több rakétafokozat emeli a magasba és állítja pályára a hasznos terhet, amelynek része a Masat-1 is.

Az egész művelet alig 70 percig tart. A sikeres pályára állás után körülbelül 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér, ezt követően a pikoműhold aktuális pozícióját folyamatosan követhetik a fejlesztők honlapján.

A Facebookon meghirdették a startesemény élő közvetítését a BME Q épületéből, amin a fejlesztőcsapat is jelen lesz, és válaszol kérdésekre.