Sikertörténetet ír az Újpesti Cseriti

  •  
  •  
  •  

Elkészült és el is kelt a tízezredik Újpest szelet és eltelt egy év az Újpesti Cseriti zászlóbontása óta. Ennek apropóján az önkormányzat jótékonysági szervezete, köszönete jeléül, vendégségbe hívta a gyermekvédelmi felelősöket, a szervezet önkénteseit továbbá a jótékonysági célokat szolgáló Újpest szeletet készítő cukrászdák képviselőit november 6-án a Városházára.

A legtöbbször kimondott szó a köszönet volt. S természetesen az Újpest szelet sem hiányzott a terítékről.

Elsőként Wintermantel Zsolt üdvözölte a vendégeket. Újpest polgármestere elmondta, nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ez alatt a rövid idő alatt is sikertörténetté váljon az Újpesti Cseriti. Példaként említette a legendás Újpest szeletet, amelynek 5000-ik szeletét éppen Berki Krisztián, akkor még csak olimpiai aranyérem-esélyes tornász fogyasztotta el a Vadgesztenye cukrászdában.

Nem várt nagy siker
 A Valiczek házaspáron kívül sokan tettek azért, hogy a hetvenes évek Újpestjének nagy slágere újra az újpestiek közelébe kerüljön- említette a polgármester. Mi jellemzi Újpestet? Vannak tudósai, gyáriparosai, sportolói és természetesen cukrászdái is. A jótékonysági céllal is készülő Újpest szeletnek ugyanis nem várt nagy sikere van a mai napig. – szögezte le.

Az önkéntesség varázsereje

A város vezetője szólt az odafigyelésről, a tenni akarásról, ami a jelenlévők mindegyikének sajátja. Éppen ezért az eltelt egy év számos eredményt hozott az Újpesti Cseriti segítségével. A teljesség igénye nélkül említette, hogy a nehéz körülmények között élő diákokat a gyermekvédelmi felelősök kirándulásra, táborba, városházi látogatásra vitték, több vállalkozó megvendégelte őket. Az önkéntesség szebbé tette sok száz újpesti gyermek mindennapjait.
Wintermantel Zsolt utalt az Újpesti Párbeszéd idei kérdőívére is, amelynek kitöltésével a helybéliek az Újpest, ahol szeretünk élni szlogent választották, kifejezve azt az életérzést, amelyért például a Cseriti is dolgozik.

Gyűjtsünk erőt a feladatokra!
Wintermantel Zsolt köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az elmúlt egy év munkájában, az önkéntesség bármilyen formáját magukénak érezték, összekovácsolták a csapatot. – A siker pedig arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy erőt gyűjtsünk a még több jóra és feladatra, ami előttünk áll- mondta befejezésként.

Zsuzsika folytatja!
Valiczek Józsefné, Zsuzsika a Vadgesztenye cukrászda tulajdonosa férjével együtt igazi családi vállalkozás módjára látott hozzá a feledésbe soha sem ment, de több évtizeden át csak recepten létező Újpest szelet újragyártásához. Miként a találkozón is elmondta, álmában sem gondolta, hogy ilyen nagy sikere lesz a süteménynek.
–Persze ez nem ment volna a Polgármester, a média, az önkéntesek és a süteményt megvásárlók nélkül- fűzte hozzá. Nagy boldogság tapasztalni- mondta, hogy a sütemény összehozta az embereket, számos történet kering róla és még nyugdíjas találkozóra is vásárolnak belőle, a városból elszármazott idősek felköszöntésére.
Zsuzsika bejelentette: szeretné folytatni a tízezredik szelet után is az Újpest szelet készítését és az Újpesti Cseriti támogatását.

Köszönet a segítőknek
Wintermantel Adrienn, az Újpesti Cseriti háziasszonya kérte a jelenlévőktől, hogy tolmácsolják minden segítőjüknek a Cseriti köszönetét és jókívánságait. Kérte, ugyanilyen lelkesedéssel, örömmel vegyenek részt az önkéntes munkában, mint tették az elmúlt egy évben.

Örömteli percek
A további percek a beszélgetésé és az ismerkedésé voltak. A segítők nem csak a díszteremben elkészített csoportkép kedvéért mosolyogtak. Több kedves emléket idéztek fel a találkozó során. Megismerkedtek az Édes-gyömbér cukrászdás Barabás Csillával, a Mézi cukrászdás Kurkó Leával, akik szívesen beszéltek az Újpest szelettől, a vendégek véleményéről és a Cseritit továbbra is támogató terveikről. Valiczek Zsuzsika rangidős cukrászként nem csupán a sütemény megkóstoló elismerő szavainak örült, hanem az őt körülvevő szeretetnek is.

A legfiatalabbak, Kozma Vanessza és Takács Márk , Újpest arcai kerekre nyílt szemmel hallgatták a jótékonyság egyik jelképévé váló sütemény történetét majd a jeles nap örömére üdítővel koccintottak barátjukkal, Curtisszel. A társaságban nem apadt el a beszélgetés fonala, erről Mátésné Pataki Ágnes osztályvezető asszony, Hladony Sándor önkormányzati képviselő, dr. Tahon Róbert jegyző is gondoskodott. Kézről kézre járt a találkozó több nyomtatott meghívója. Valiczek Zsuzsika például elmondta: a dedikált példánynak üveg alatt lesz a helye a Vadgesztenye cukrászdában.


Hogyan is indult?
Mint ismert, tavaly októberben az önkormányzat őszi sportpartyján indította útjára jótékonysági programsorozatát az Újpesti Cseriti. A kezdeményezés célja, hogy az adakozás nemes hagyományait visszahozza mindennapi életünkbe.

A jótékonykodás eszméje ugyanis közel áll az újpestiekhez, példáért nem kell a szomszédba menni. Pénzadományt, használt játékot gyűjtöttek azért, hogy a nehéz sorsú gyerekeknek feledhetetlen karácsonya legyen. A program annyira sikeres volt, hogy az Újpesti Cseriti 2012-ben is folytatta munkáját. Folyamatosan gyűjtik az adományokat, ebben segít az Újpest szelet.


Nosztalgiasüteményből jótékonysági szelet

A Vadgesztenye cukrászdában a Valiczek házaspár évtizedeken át őrizte a féltőn az Újpest szelet receptjét. A hetvenes évek elején az István út Árpád út kereszteződésében lévő , mára már lebontott süteményes boltban Zsuzsika dolgozott a főnökasszony keze alá. Tőle maradt rá a recept, amelynek ismételt elkészítését szinte kikövetelték az újpestiek.

Az Újpest szelet sikere a sorozatgyártást hozta magával, ráadásul az Újpesti Cseritivel szövetkezve a gyomrunk mellett a lelkünket is táplálja. Minden szelet árából ugyanis 10 százalék az Újpesti Cseriti hátrányos helyzetű gyermekeket támogató programját segíti. Valiczek Zsuzsika tavasszal arra gondolt: szívesen átadja az otthon, házilagos módszerrel egyébként el nem készíthető sütemény receptjét más, az elkészítésére vállalkozó újpesti cukrászdáknak is. A sütemény a város kedvenc édessége és egyben a Cseriti folyamatos bevételi forrása lett.

Az ötezredik süteményt Berki Krisztián fogyasztotta el április végén a Vadgesztenye cukrászdában.

Hol sütizhetünk?
Jelenleg a Vadgesztenye cukrászdán kívül az Édes-gyömbér cukrászda, az Orosz cukrászda, a Miaara cukrászda és a Mézi cukrászda készíti az Újpest szeletet.

B.K.