Siketek világszépségversenye

  •  
  •  
  •  

2015. július 13. – 2015. július 23. Prága

Busszal mentünk Budapestről Prágáig, az út nyolc óra hosszú volt. A Top Hotelben kaptunk szállást tíz éjszakára. Az első nap az ismerkedésről szólt. Nagyon érdekes volt számomra a különböző országok versenyzőivel való kommunikáció. Mindenki más jelnyelven beszélt, de volt egy közös kapocs: a nemzetközi jelnyelv, ami nagyban megkönnyítette a társalgást. 22 országból jöttek lányok (26 fő) és fiúk (25 fő). A második napon felkészítettek minket a következő napi divatbemutatóra. Az öltözék megfelelő viselésére oktattak, illetve már akkor kellett szoknunk, hogy sokan figyelnek minket. Harmadik napon elmentünk a Cerny Most Plázába, ami a helyszínt biztosította a divatbemutatóra. A fiúkon öltöny, a lányokon estélyi ruha volt az első alkalommal, majd mindenki a saját népviseletébe öltözött. Én a betyár viseletet választottam. Negyedik nap városnézés, Prazsky Orloj. A másik nagy élmény a Hard Rock Café-ban az esti szórakozás volt. Az ötödik napon, már nagy erőkkel készültünk a várva várt szépségversenyre. A tánchoz lépéseket gyakoroltunk, illetve a színpadi mozgást.
A verseny megnyitóval kezdődött. Első ruha az öltöny volt, utána fürdőruhába kellett végigmenni, majd a népviseletet kellett bemutatni. Az utolsó öltözet a piros csokornyakkendővel kombinált öltöny volt, ebben vártuk az eredményhirdetést. Sajnos én nem nyertem. A fiúk közül Kolumbia lett az első a világversenyen.
A verseny után szabadprogram jött, ekkor már a szülők is ott voltak. Megnéztük a várost. A nyolcadik és kilencedik napon vidékre mentünk ahol ugyanúgy, mint az első divatbemutatón öltönyben és népviseletben mutattuk meg, hogy mit tudunk. Itt csatlakoztak hozzánk más fogyatékossággal (vak, mozgássérült, értelmi fogyatékos, down-kóros) élő fiatalok is. Ők is felléptek különböző programokkal. Az utolsó éjszakát egy búcsú bulival zártuk, s másnap mindenki ment haza.
Nagyon jól éreztem magam, sok tapasztalatot szereztem. Nagyon örülök, hogy részt vehettem a szépségversenyen. Szerintem életre szóló kapcsolatok születtek, ezalatt a tíz nap alatt.

Hetrovicz Máté
Budapesti Corvinus Egyetem