Sokkal kevesebb maszkot gyárt a kínai csodamasina, mint amennyit ígértek

  •  
  •  
  •  

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, hogy megtudja, valóban havi 2,8 millió maszkot állítanak-e elő egy Kínából beszerzett gép segítségével? A politikus Facebook-bejegyzéséből kiderül: valójában jóval kevesebbet.

A masina beszerzéséről komoly fegyvertényként adott hírt a közmédia és a kormányközeli sajtó, hangsúlyozva, hogy havi 2,8 millió maszk előállítására képes.

Ezzel szemben az ellenzéki politikusnak adott válaszban azt írják: május 25. és július 17. között mintegy 869 ezer maszk készült el. Holott a gép üzembe helyezésekor elhangzott vállalás alapján e közel két hónapos időintervallum alatt legalább 5 milliót kellett volna legyártani.

A levélben azt írják, a Hadházy által számon kért 2,8 milliós havi teljesítmény „a büntetés-végrehajtás teljes, maximális gyártási kapacitását fedi le”. A miniszterelnöknek azonban áprilisban, amikor meglátogatta a sátoraljaújhelyi börtönt, nem ezt mondták.

„ – Ezredes úr, mit mondtak, mennyit gyárt ez? – Jelentem, 2,8 milliót egy hónapban” – hangzott el a hirado.hu-ra is feltett videóban. Tehát egyértelmű, hogy a kérdés az adott gépsorra vonatkozott, nem az országos bv-s kapacitásra. A gyártás intenzitásának csökkentésére sincs racionális ok, hiszen a járvány ugyan Magyarországon alábbhagyott, ám a boltokban, közlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkviselés.

Hadházy Ákos megjegyzi azt is: „Mindenesetre az informátorom szerint a gép továbbra sem működik és már le is tettek róla”.

A politikus képviselőként bejelentkezett a sátoraljaújhelyi börtönbe, hogy meggyőződhessen róla, mi a valóság.

, , , ,