A friss, zöld spenótlevelekből nagyon változatosan készíthetünk finom ételeket. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
Spenótos gombóc
Hozzávalók:
1 kg spenót
1evőkanál rizs
1-1 kiskanál zabkorpa és búzakorpa
1 fej apróra vágott hagyma
1 csokor aprított zöldpetrezselyem
Só, őrölt bors
Panírozáshoz: 10 dkg liszt, 2 tojás
Sütéshez kókuszolaj
A megmosott spenótot saját gőzében 4 percig pároljuk, majd szűrőben kinyomjuk a vizet belőle, majd apróra vágjuk. A rizst a rostokkal sós vízben megfőzzük, szükség esetén a felesleges vizet leszűrjük. Összekeverjük a hozzávalókat, sóval, borssal ízesítjük. Gombócokat formálunk belőle. Lisztbe, majd tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Szívópapírra szedjük a kisült gombócokat. Lehet önálló étel salátával, vagy főzelékre feltét, de finom vendégváró is.
Spenótos rétes
Hozzávalók:
1 kg spenót
1 csomag réteslap (8 db-os)
8 gerezd zúzott fokhagyma
1 csésze zabpehely
3-3 evőkanál zabkorpa, búzakorpa, búzacsíra, lenmagliszt (összekeverve)
Só, őrölt bors
1 evőkanál olaj
A megmosott spenótot saját gőzében 4 percig pároljuk, majd szűrőben kinyomjuk a vizet belőle, majd apróra vágjuk. A zabpelyhet meleg vízben áztatjuk, amíg puha lesz. Egy ujjnyival lepje el a zabpelyhet, annyit biztosan felszív, de tehetünk hozzá még kevés vizet, ha még nem puhult meg. Egy nagy tálba öntjük, hozzátesszük a spenótot, fokhagymát, fűszereket, és a rostok ¾ részét. Jól összekeverjük. Ha nem elég masszív a töltelék, tegyünk bele még rostokat.
Nedves konyharuhára terítünk 2 lap rétest, ezt is kissé megnedvesítjük, a 2/3-ad részére szórunk egy kevés rostkeveréket. Rátesszük a töltelék ¼ -ét, majd lazán a konyharuha segítségével feltekerjük. Mind a 4 rétest megtöltjük. A rétesek tetejét megkenjük olajjal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Spenótos omlett
Hozzávalók:
1 kg spenót
2 evőkanál olíva olaj
Őrölt szerecsendió, koriander, szegfűbors, feketebors, só
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 doboz görög joghurt (450 gr)
6 evőkanál vágott dió
A megmosott spenótot saját gőzében 4 percig pároljuk, majd leszűrjük. Nagy serpenyőben az olajon átpirítjuk a fűszerekkel. A joghurtot elkeverjük a fokhagymával. A spenótot tányérra terítjük, és ízesített joghurtot teszünk a tetejére, majd megszórjuk dióval. Önálló ételként rozskenyérrel vagy burgonyával fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!