Spenótos őrület!

  •  
  •  
  •  

A friss, zöld spenótlevelekből nagyon változatosan készíthetünk finom ételeket. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Legtöbbször főzeléket készítünk, vagy spagettire tesszük, azt is mirelitből. Azonban megéri a leveles spenótot venni, leszárazni, válogatni. Hideg vízben mossuk mindig a spenótot, többszöri vízváltással, vagy megfelelő méretű szűrőben. Amennyiben nem használjuk fel rögtön, csak másnap, akkor a lemosott, felfrissült leveleket tegyük egy konyharuhára, itassuk le a vizet, és a konyharuhával együtt, fóliában, vagy műanyag dobozban tegyük a hűtőbe. Így járhatunk el a fejes salátával, zeller, sárgarépa, vagy petrezselyem zöldjével is.

Spenótos gombóc

Hozzávalók:
1 kg spenót
1evőkanál rizs
1-1 kiskanál zabkorpa és búzakorpa
1 fej apróra vágott hagyma
1 csokor aprított zöldpetrezselyem
Só, őrölt bors

Panírozáshoz: 10 dkg liszt, 2 tojás
Sütéshez kókuszolaj

A megmosott spenótot saját gőzében 4 percig pároljuk, majd szűrőben kinyomjuk a vizet belőle, majd apróra vágjuk. A rizst a rostokkal sós vízben megfőzzük, szükség esetén a felesleges vizet leszűrjük. Összekeverjük a hozzávalókat, sóval, borssal ízesítjük. Gombócokat formálunk belőle. Lisztbe, majd tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Szívópapírra szedjük a kisült gombócokat. Lehet önálló étel salátával, vagy főzelékre feltét, de finom vendégváró is.

Spenótos rétes

Hozzávalók:
1 kg spenót
1 csomag réteslap (8 db-os)
8 gerezd zúzott fokhagyma
1 csésze zabpehely
3-3 evőkanál zabkorpa, búzakorpa, búzacsíra, lenmagliszt (összekeverve)
Só, őrölt bors
1 evőkanál olaj

A megmosott spenótot saját gőzében 4 percig pároljuk, majd szűrőben kinyomjuk a vizet belőle, majd apróra vágjuk. A zabpelyhet meleg vízben áztatjuk, amíg puha lesz. Egy ujjnyival lepje el a zabpelyhet, annyit biztosan felszív, de tehetünk hozzá még kevés vizet, ha még nem puhult meg. Egy nagy tálba öntjük, hozzátesszük a spenótot, fokhagymát, fűszereket, és a rostok ¾ részét. Jól összekeverjük. Ha nem elég masszív a töltelék, tegyünk bele még rostokat.

Nedves konyharuhára terítünk 2 lap rétest, ezt is kissé megnedvesítjük, a 2/3-ad részére szórunk egy kevés rostkeveréket. Rátesszük a töltelék ¼ -ét, majd lazán a konyharuha segítségével feltekerjük. Mind a 4 rétest megtöltjük. A rétesek tetejét megkenjük olajjal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Spenótos omlett

Hozzávalók:
1 kg spenót
2 evőkanál olíva olaj
Őrölt szerecsendió, koriander, szegfűbors, feketebors, só
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 doboz görög joghurt (450 gr)
6 evőkanál vágott dió

A megmosott spenótot saját gőzében 4 percig pároljuk, majd leszűrjük. Nagy serpenyőben az olajon átpirítjuk a fűszerekkel. A joghurtot elkeverjük a fokhagymával. A spenótot tányérra terítjük, és ízesített joghurtot teszünk a tetejére, majd megszórjuk dióval. Önálló ételként rozskenyérrel vagy burgonyával fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!