Sport és csülkös bab

  •  
  •  
  •  

Ismét sportos hétvége áll előttünk. Az önkormányzat az Őszi Sportpartyját szombaton tartja a Tábor utcában. A sportnapon a mozgás mellett a főzés is főszerephez jut: csülkös bab készül. A hűvösebbre forduló időben új tárlatokat, könyvtári eseményt is figyelmükbe ajánlunk.

Újpest Önkormányzata sportnapra és főzőversenyre invitálja a mozogni vágyókat szombaton 9 órától. Újpest, mint tudjuk, a legsportosabb város, ennek megfelelően a Tábor utcai Ifjúsági Sporttelepen – többek között – kispályás labdarúgás, parkröplabda, Big Wall mászófal és pontgyűjtő verseny várja az érdeklődőket. A családi program elmaradhatatlan része az arcfestés és lufihajtogatás, itt lesz a Starlight Dance Company, a PMS Dance és a Jamland Tánciskola.
A főzni szerető csapatok ezúttal a csülkös babhoz kapnak alapanyagot.

Őszi akciók a Tarzan™ Parkban
Továbbra is várja a lurkókat és a felnőtteket a Tarzan™ Park, Magyarország egyedülálló szabadtéri családi játszóparkja, amely rendkívül népszerű továbbra is. A siker egyik záloga, hogy az újpestieket kedvezményes jegyár várja a lakcímkártya felmutatásával. A park őszi akciókat is kínál. 15 fő feletti, szervezett iskolai vagy óvodai csoportok részére például 650 Ft/fő jegyárral, kifejezetten újpesti 15 fő feletti csoportok esetében 500 Ft/fő jegyárral kalkulálhatunk. Hétfőtől péntekig a megvásárolt gyermekjegy mellé a kísérőjegy ajándék. A közel kéthektáros parkban a gyerekek szórakozását és biztonságát játékmesterek felügyelik. A Tarzan™ Park megközelítése ideális kerékpárral is. A bejáratnál kényelmes és korszerű kerékpártárolókat alakítottak ki. A park szülinapi partik színtere lehet, a Tarzan Terasz zsúrokra is kiválóan alkalmas. (Cím: IV., Tábor u. 28. Nyitva tartás: mindennap 9-től 18 óráig.)

Játék után: Tarzan kedvenc fagyija
A Tarzan™ Parkban mutatták be nyáron az újpesti cukrászdák azt a tejes alapú babánfagylaltot, amelyet rétegzett csokoládé tesz még különlegesebbé. Az édesség a Tarzan kedvenc fagyija elnevezést kapta, és kapható a Vadgesztenye cukrászdában, a Harangvirág cukrászdában, az Édes-gyömbér cukrászdában, a Horváth cukrászdában, a Sorrento cukrászdában, az Andretti Pizzéria és Fagyizóban, valamint az Orosz cukrászdában. Az édesség kimondottan újpesti specialitás, egy kellemes séta alkalmával is megkóstolható, ajánljuk ehhez bármelyik felsorolt cukrászdát, még a hideg idő beállta előtt.

Szombaton: Piac-Placc
A szombat hagyományosan piacnap, így ajánljuk a Piac-Placc felkeresését, amely
reggel 6 órától 14 óráig tart nyitva a Duna sétányon. Az Újpesti Párbeszéd javaslatai alapján indult kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.
Az Újpesti Naplóban is megjelentetett szeptemberi programnaptárral ellentétben vasárnap nem lesz Piac-Placc, hiszen a program a piac- és vásárcsarnok szombati napjához kötődik.

Zsibvásár
Szombaton 9 és 12 óra között Zsibvásár lesz a Lóverseny téri Közösségi Házban.

Könyves Vasárnap örömzenével, kedvezményekkel
Az Országos Könyvtári Napok 2013 keretében az újpesti Király utcai könyvtár programja
Október 13-án, vasárnap – Könyves Vasárnap
Örömzene, utcazene: a nyitvatartási időben (9-től 13 óráig) élő táncházi muzsika szól.
„A megbocsátás napja”. Ingyenes tagság váltható az év végéig.
Minden érdeklődőt vár a könyvtár.

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak.

Ebegyetem, néptánc
Szombaton ebegyetem-szakkörre hívják a gyermekeket a Rex Állatszigetre. A téma: kutyák a művészetben.
A szombat kora este a néptáncé, 17 órától a Szederinda – aprók táncháza várja a kisgyermekes családokat, ahol Prekler Kata és a Csobán zenekar fogadja a nagyérdeműt. A helyszín a Lóverseny téri Közösségi Ház.

Ökumenikus kórustalálkozó
Ökumenikus kórustalálkozó helyszíne lesz az Újpest-Kertvárosi Szent István-templom (IV., Rákóczi tér 4–6.) október 12-én 15 óra 30 perces kezdettel.
Az Újpest-Kertvárosi Szent István-plébánia Laudate kórusa szervezi a találkozót, amelyre meghívást kapott a káposztásmegyeri katolikus kórus, a reformátusok, az evangélikusok és a baptisták kórusa.

Időszaki kiállítások Újpesten
A vizuális művészet kedvelőit váró tárlatok:
Csütörtökön Fábri Tibor újpesti képzőművész kiállítása nyílt meg az Újpest Galériában, amely október 27-ig látogatható.
Péntek óta pedig Cakó Ferenc kiállítása várja a látogatókat az Újpest Galériában. A tárlat 40 évi alkotómunkából nyújt át ízelítőt.
Káposztásmegyeren Csurgai Éva grafikusművész kiállítására várják az érdeklődőket a Karinthy Frigyes Művelődési Házban, október 22-ig.
A turizmus világnapja alkalmából az Aquaworld Budapest Élményfürdőben tekinthető meg a Lételemünk, a víz című dokumentumkiállítás, amely a városnapi Újpest galériabeli tárlatból készült válogatás. Megtekinthető: október 30-ig.
A legújabb tárlat: Utolsókból lesznek az elsők – dokumentumkiállítás a világ második legnagyobb szerzetesrendjéről és Sándor István szalézi vértanúról. Látogatható mindennap 9-től 18 óráig. Október 20-ig.
Állandó kiállítások
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Miksa, vasárnap Kálmán és Ede nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.