Sport, vízpart, szórakozás

  •  
  •  
  •  

Izgalmasnak ígérkezik az idei nyár is az újpesti gyerekeknek: az általános iskolások számtalan táborozás közül választhatnak. Hogy milyen programok, lehetőségek várják őket, arról az alábbiakban adunk tájékoztatást.

– Legelőször az önkormányzat szervezésében megvalósuló tanévzáró partyt említeném meg, amely – úgy gondolom – kiváló indítása egy izgalmas, élményekben gazdag vakációnak – tájékoztatta az Újpesti Naplót Belán Beatrix alpolgármester. – Június 14-én vasárnap 10 és 18 óra között tanévzáró suli-buli partyt tartunk a Tábor utcai Ifjúsági Sporttelepen, ahol nemcsak kulturális programokkal, hanem sportrendezvényekkel és főzőversennyel is várjuk a kikapcsolódásra vágyó, és a vakációt megkezdő gyerekeket. Művészeti csoportok, bohócok, zenés produkciók, játszóházi programok, és a Smile együttes koncertje alkotja a nap kulturális részét; s aki mozogni szeretne, többek közt tájékozódási versenyen, ügyességi próbákon, labdarúgó tornán, parkröplabdán, floorball versenyen is részt vehet.
– Minden évben nagy fejtörést okozhat a szülőknek, hogy hol nyaraljanak, táborozzanak a gyerekek. Hogy tudja az önkormányzat támogatni az iskolák, szervezetek táborait?
– Összesen 121 pályázat érkezett be idén Önkormányzatunk Táborozási Alapjára; túlnyomó részt iskolák és óvodák, de civil szervezetek és önálló intézmények is pályáztak. A táborok népszerűségét bizonyítja, hogy a gyermeklétszám idén közel 300 fővel megnőtt az elmúlt évekhez képest. Az iskolák, óvodák saját táboruk megszervezéséhez és lebonyolításához is kaptak önkormányzati segítséget, de természetesen a Tábor utcai napközis táborunk, valamint a velencei és katalinpusztai helyszínünk is szeretettel várja a gyermekeket. A két utóbbi helyszínre szervezett iskolai csoportokat idén is támogatjuk: gyerekenként 6,000 Ft-tal járulunk hozzá a kellemes időtöltéshez.
– A speciális helyzetű gyerekekre külön figyelmet fordítanak.
– Ez így van: kiemelten fontosnak tartjuk azon intézmények, civil szervezetek támogatását, amelyek fogyatékkal élő, vagy hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatását szervezik. A Kerületi Gyermekvédelmi Munkacsoport szervezésében olyan gyermekek is eljuthatnak Velencére, akiknek családja – az anyagi körülmények miatt – nem tudná a nyaralást finanszírozni. Szeretném megemlíteni az egyházi táborokat is: pár évvel ezelőtt létrehoztunk egy olyan támogatási alapot, amely az egyházi ingatlanok fejlesztését, különböző rendezvények működését segíti. A vallási közösségek ezt a lehetőséget tudták kihasználni a táborok finanszírozásához.
– Már június van, közeledik a tanév vége. Van még hely, lehetőség jelentkezni a táborokba?
– Fontos hangsúlyozni, hogy a Tábor utcai napközis táborok turnusaira, ahol minden nap 8-tól 16 óráig játékos foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek, mindenkinek saját iskoláján keresztül kell jelentkeznie, és ebben az adott oktatási intézmények pedagógusai segítenek. A velencei és katalinpusztai táborok szabad helyeiről a szervező intézmény, az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház munkatársai tudnak felvilágosítást adni. S hadd említsek meg még egy programlehetőséget: július 6. és augusztus 19. között heti három alkalommal ingyenes kulturális és sportprogramokon vehetnek részt a gyerekek reggeltől kora délutánig. Hétfőn és szerdán a Halassy Olivér Sportközpont, kedden a Tábor utcai sporttelep ad otthont a Szüni-Dö-Dö programoknak, melyre minden vakációzó, játékra és sportra vágyó gyereket nagy szeretettel várunk.
 

Az önkormányzat táborozási alapjánál pályázatot elnyert intézmények és civilszervezetek: Letöltés (pdf)