Sulibörze négy napon át

  •  
  •  
  •  

Számos érdeklődő diák, pedagógus, oktatási szakember jelenlétében kedden kora délután Wintermantel Zsolt nyitotta meg a Középiskolák Börzéjét az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Házban. A börze egyúttal az újonnan létrejött Kulturális Központ első nagyszabású rendezvénye.

A sorrendben XXII. alkalommal rajtoló és az idők során a főváros legnagyobb továbbtanulási eseményévé váló seregszemlén Kovács Zsuzsanna, a Mérei Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet osztályvezetője is köszöntötte a megjelenteket. Újpesten, négy napon át, minden korábbinál több, 48 budapesti és Budapest- környéki középiskola mutatkozik be a továbbtanulóknak és szüleiknek.  

Találjanak egymásra!

A megnyitón Wintermantel Zsolt olyan találkozási pontnak és lehetőségnek nevezte a börze idejére a hagyományosan az Ifjúsági Házban felállított standokat, amelyeknél egymásra találhat leendő diák és leendő iskolája. Elmondta, a kiállítások korábbi emlékeit idézték fel benne.

Élénkén él bennem a műegyetemi állásbörze képe, ahol szinte ugyanilyenek a standok, hasonlóan mozgalmas kép tárul elénk. A különbség csupán, hogy ott a végzős egyetemisták keresték leendő munkahelyeiket. Most még az iskolaválasztásnál tartunk,- emelte ki Újpest polgármestere, de emlékeztetett arra, hogy tapasztalata szerint szülőként is nehéz például a leendő elsősnek iskolát választani, de a gyermek 7-8. osztályos korban sem egyszerű a tovább tanulásról határozni.  Hiszen a döntés meghatározó jelentőségű.– emelte ki, majd sok sikert és szerencsét kívánt a diákoknak ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa azt a helyet, ahol tanulni szeretne.  

Segít önmagunk és a lehetőségek ismerete

Kovács Zsuzsanna, a Méri Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet pszichológiai tanácsadó osztályának vezetője kiemelte: Az ember életében két meghatározó dolog van: a párválasztás és a pályaválasztás. Mindkét esetben ismernünk kell önmagunkat és a lehetőségeinket, mondta. Majd megerősítette Wintermantel Zsolt szavait, hiszen háromgyermekes anyukaként tudja: információ hiányában nehéz a pályaválasztás. Ehhez ad segítséget évek óta az Ifjúsági Ház börzéje, ahol sok-sok információt kap a látogató és felteheti kérdéseit a standoknál ülő diákoknak, tanároknak, bekapcsolódhat az előadásokba is.  Az osztályvezető asszony javasolta: ne csupán az oktatásról kérdezzenek, hanem arról is, milyen a diákélet az adott intézményben. Tanácsolta, hogy a börzén, vagy az „anyaintézményben” vegyék igénybe „a Mérei” által nyújtott szolgáltatásokat. Valamennyi iskolát képviselik, s tavaly például háromezer diák élt a személyre szabott tanácsadással. Végül köszönetet mondott Újpest Önkormányzatának a rendezvény támogatásáért és az Újpesti Kulturális Központnak a segítő, a börzét tető alá hozó színvonalas munkáért.

 Szolgáltatások, újdonságok 

 A kiállítók, illetve előadást tartók között természetesen az önkormányzat által fenntartott középiskolák (Babits-, Bródy-, Csokonai-, Károlyi-, Könyves gimnáziumok) és az Újpesten működő, de a fővárosi önkormányzat, továbbá egyéb fenntartású intézmények is megtalálhatók.  A megnyitó délutánjától már iskolai csoportokat is vártak a rendezvényre. Már az első nap estéjén előadásra hívta a továbbtanulni szándékozókat az újpesti önkormányzat fenntartásában lévő Csokonai Vitéz Mihály  12 Évfolyamos Gimnázium valamint a Babits Mihály Gimnázium és  Karinthy Frigyes Magyar-Angol Nyelvű  Általános Iskola.

Újdonság, hogy az előtérben önálló standot kapott az Újpesti Diákszövetség is, ahová bármely újpesti általános- vagy középiskolai diák kérheti felvételét.

 

B.K.

Fontos információk

A Középiskolák XXII. Börzéjének nyitva tartási ideje:

Megnyitó: szeptember 25-én, kedden 14.00 órakor. Látogatható: 18.00-ig.

Szeptember 26-27.: 10.00-18.00

Szeptember 28.: 10.00-13.00.

 

Az újpesti középiskolák előadásai a Börze ideje alatt:

Szeptember 25., kedd:

17.00: Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium

18.00: Babits Mihály Gimnázium

 

Szeptember 26., szerda:

 17.00: Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

 18.00: Könyves Kálmán Gimnázium

 18.00:Berzeviczy Gergely Két Tanítású Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

 

Szeptember 27., csütörtök:

17.00: Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola Szakiskola és Gimnázium